Ένα μέρος από τα εκατοντάδες εκθέματα στo Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής εκθέτονται στα Ιωάννινα, ως μέρος της έκθεσης Άβαξ «Πλευρές της ιστορίας των υπολογιστών στην Ελλάδα». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Απριλίου και αποτελεί μια καλή ευκαιρία να συνδέσει κανείς το παρόν με το παρελθόν, μαθαίνοντας για την Amiga, τον Atari και τον Commodore ή το πρώτο IBM PC.

Η έκθεση διοργανώνεται στο Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα στην πόλη των Ιωαννίνων. Διεξάγεται στο πλαίσιο της περιοδείας της έκθεσης ΑΒΑΞ, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2011 από την Αθήνα ως πρωτοβουλία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

  • Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 26 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως της 26 Απριλίου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες για το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής μας δίνει ο ιδρυτής του, κος Γεώργιος Τσεκούρας:

«Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής αποτελεί ένα όνειρο μιας ομάδας νέων ανθρώπων οι οποίοι πριν από περίπου 4 χρόνια ξεκίνησαν την υλοποίησή του, με την πεποίθηση ότι η γνώση πρέπει να μοιράζεται και κυρίως να είναι προσβάσιμη από όλο το κοινωνικό σύνολο.

Η εδραίωση της πληροφορικής και της τεχνολογία των υπολογιστών στην καθημερινή ζωή, η απανταχού εφαρμογή τους, καθώς και η ραγδαία διάδοση των υπολογιστών οδήγησε και οδηγεί τους κατασκευαστές της πληροφορικής στο να εξελίσσουν συνεχώς τα προϊόντα τους και να παρουσιάζουν πολύ συχνά νέες συσκευές.

Το γεγονός αυτό θέτει πολύ γρήγορα τις συσκευές στο χρονοντούλαπο της ιστορίας της πληροφορικής και μας επιτρέπει να θεωρούμε μουσειακό είδος αντικείμενα που παροπλίζονται πολύ γρήγορα εξαιτίας της ταχύτατης ανάπτυξής της.

Όλες οι παραπάνω διαπιστώσεις γέννησαν την ιδέα να συγκεντρωθούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας σε έναν ενιαίο χώρο, στον οποίο θα εκτίθενται συσκευές και προγράμματα από τον κόσμο της πληροφορικής και θα απεικονίζεται η εξέλιξή τους μέσα στις τελευταίες δεκαετίες.

Μέσα από τη μεγάλη συλλογή ηλεκτρονικών υπολογιστών και αντικειμένων από το χώρο της πληροφορικής, που χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, υλοποιείται ο βασικός στόχος του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής, δηλαδή η γνωριμία του κοινού με την ιστορία της πληροφορικής καθώς και η παρακολούθηση της διαρκούς εξέλιξής της κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Στην έκθεση ΑΒΑΞ έχετε την ευκαιρία να δείτε ένα μικρό δείγμα από τη συλλογή του Μουσείου, που συνεχώς εμπλουτίζεται από τις δωρεές του κοινού που με μεγάλο ζήλο υποστηρίζουν το εγχείρημα μας.


Σας ευχαριστώ πολύ εκ μέρους όλης  της ομάδας του Μουσείου
».

Δείτε ένα βίντεο από την παρουσίαση του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής, τον Σεπτέμβριο του 2011

In.gr Τεχνολογία