Στη σημασία της επιτυχίας του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης στο PSI είχαν ενταχθεί ομόλογα που αντιστοιχούν σε ποσό άνω των 143 δισ. ευρώ και η ροή συμμετοχών ήταν ακόμη πολύ ενεργή. Αυτό σημαίνει πως η συμμετοχή κυμαίνεται περί το 80%.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε για τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν δέχτηκαν να ενταχθούν στο PSI, εκφράζοντας την λύπη του. Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «παράλογη και μυωπική λογική».

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης χαρακτήρισε την απόφαση των ταμείων λανθασμένη, καθώς, όπως είπε, «δεν προστατεύουν ούτε τη δική τους περιουσία».

Τα ταμεία αυτά κατέχουν ομόλογα ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, η συμμετοχή τους δεν είναι καθοριστική για την πορεία του PSI, ωστόσο, όπως ανέφεραν, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, «υπό άλλες συνθήκες, ενδεχομένως, η συμμετοχή τους να είχε καθοριστική σημασία».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σύνολο της περιουσίας όλων των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχεται σε 26 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αν την ρευστοποιούσαν σήμερα θα εισέπρατταν έως 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ανταλλαγή ομολόγων που αφορά 177 δισεκατομμύρια ευρώ ολοκληρώνεται στις 12 Μαρτίου, ενώ ένα μήνα μετά, το αργότερο, θα έχει ολοκληρωθεί και μια δεύτερη ανταλλαγή που αφορά 28 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 18 αφορούν ομόλογα που υπόκεινται σε ξένα δίκαια και τα υπόλοιπα 10 αφορούν ομόλογα των ΔΕΚΟ εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι για αυτή την δεύτερη ανταλλαγή «δεν χρειάζεται να είναι ανοιχτή η Βουλή».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η επιτυχής ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο του νέου οικονομικού προγράμματος της χώρας, καθώς και του δεύτερου πακέτου χρηματοδοτικής στήριξης» τόνισε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα για την επίτευξη των στόχων του νέου προγράμματος και του δεύτερου χρηματοδοτικού πακέτου στήριξης.

«Ένα σχετικά περιορισμένο ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδος και παράλληλα, ενέχει κινδύνους για τους ιδιώτες πιστωτές και, γενικότερα, για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα με τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, έχει διαμορφώσει ένα πρόσφορο πλαίσιο με σημαντικά κίνητρα για την ανταλλαγή ομολόγων. «Γι’ αυτόν το λόγο προσβλέπω στη μέγιστη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η οποία θα συμβάλει καθοριστικά, στην προσπάθεια προσαρμογής και ανόρθωσης της οικονομίας μας».

«Το PSI είναι το τρίτο μεγάλο βήμα για την έγκριση και υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Το πρώτο βήμα ήταν η υιοθέτηση του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, το δεύτερο ήταν η έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδος με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το τρίτο είναι η ολοκλήρωση του PSI σήμερα και το τέταρτο είναι η τελική έγκριση του χρηματοδοτικού πακέτου και η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ημέρα ιδιαιτέρως σημαντική.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ