Από 5 Μαρτίου έως και 1 Ιουλίου, η «Χρυσαλίδα», σε συνεργασία με το «Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας», που βρίσκεται εντός του «Πολιτιστικού Πάρκου», τις καθημερινές για μαθητές Παιδικών Σταθμών, Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, ενώ τα Σαββατοκύριακα για Οικογένειες, Συλλόγους καθώς και φοιτητές Πανεπιστημίων, το Βιωματικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Τότε που οι Μύλοι …Άλεθαν».
Το κατάξανθο σιτάρι και κριθάρι στους βιολογικούς σιτοβολώνες μεγαλώνουν υπομονετικά, δένουν και ομορφαίνουν μέρα με την ημέρα, περιμένοντας μικρούς και μεγάλους που θα τα μελετήσουν και θα λάβουν γνώση για το πώς οι άνθρωποι τα καλλιεργούσαν κάποτε με μόχθο, αφού ήταν για χιλιάδες χρόνια τα κύρια στοιχεία της διατροφής τους.
Μετά τον κοπιαστικό θερισμό με «Δρεπάνια» και «Λελέκια», πρέπει όλοι να παροτρύνουμε τα αλογάκια να Αλωνίσουν, γυρίζοντας γύρω γύρω μέχρι να «πέσει» ο καρπός ολόφρεσκος, ενώ ο άνεμος θα μας βοηθήσει να «Λιχνίσουμε» και έτσι να ξεχωρίσουμε την ήρα από το πολύτιμο σιτάρι.
Μα να! Η μεγάλη στιγμή ήρθε και το τρεχούμενο νερό πέφτει ήδη από ψηλά πάνω στην ολοστρόγγυλη «Φτερωτή» ενός εντυπωσιακού αυθεντικού Νερόμυλου!
Έτσι, δίνει κίνηση στη μία από τις δύο μεγάλες και βαριές φρεσκοακονισμένες Μυλόπετρες, που περιμένουν το «Γέννημα» να το αλέσουν για να βγει το τόσο χρήσιμο για τη διατροφή μας Αλεύρι.

Μικροί και μεγάλοι, εκστατικοί μπροστά στην αστείρευτη εφευρετικότητα του ανθρώπου μα και στην απαραίτητη επικουρία και δύναμη του νερού, μαθαίνουν τα πάντα για τη λειτουργία, την ιστορία και τον πολιτισμικό χαρακτήρα των παραδοσιακών Νερόμυλων.
Όμως κι εμείς δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια! Θα γυρίσουμε με κόπο τους οικιακούς πέτρινους «Χερόμυλους», θα νιώσουμε τον καθημερινό αγώνα των ανθρώπων και θα αλέσουμε τα αγνά δημητριακά και με αυτόν τον τρόπο.
Με προσμονή βλέπουμε σιγά σιγά τα μικρά αυτά σποράκια να μετατρέπονται σε αφράτο αλεύρι. Αλεύρι, το οποίο έχοντας τα μανίκια σηκωμένα, θα ζυμώσουμε για να φτιάξουμε ψωμί! Μέχρι να ζυμωθεί το ψωμί, ο μεγάλος Θολωτός Παραδοσιακός Ξυλόφουρνος έχει «φάει» τα ξύλα κι έχει «κάψει» όσο πρέπει για να το ψήσει. Μόλις βγει ζεστό ζεστό, όλοι όσοι δούλεψαν, δικαιούνται ένα κομμάτι από τον κόπο τους…

Τα Σπανιότατα Μουσειακά Εκθέματα ζωντανεύουν στα χέρια μικρών και μεγάλων, που μπορούν να εργαστούν με αυτά και να μεταφερθούν σε άλλες εποχές. Μοναδική βέβαια εμπειρία για όλους ο Αρχοντικός Πέτρινος Νερόμυλος, που λειτουργεί με την απαραίτητη συνεργασία του ορμητικού νερού και αλέθει ακούραστα το σιτάρι, το κριθάρι, το καλαμπόκι.

Λόγω μεγάλης συμμετοχής σχολείων, διεξάγονται 2 προγράμματα καθημερινά και το κάθε πρόγραμμα διαρκεί 1 ώρα και ένα τέταρτο, δηλαδή το 1ο από 9:30 π.μ. – 10:45 π.μ. και το 2ο από 11:00 π.μ. – 12:15 μ.μ.
Κόστος συμμετοχής: 9 ευρώ

Το «Πολιτιστικό Πάρκο» είναι ένας χώρος ψυχαγωγίας και χαλάρωσης για όλη την οικογένεια. Εδώ μπορείτε να οργανώσετε το πικ-νικ σας είτε δίπλα στη λίμνη με τα νούφαρα και τα ψάρια είτε κοντά στη λίμνη με τις πάπιες ή να προμηθευτείτε τον καφέ σας, το κολατσιό σας και ό,τι άλλο χρειάζεστε από το πωλητήριο.
Τα παιδιά μπορούν να χαρούν μια βόλτα με το τρενάκι τον «Τρεχάλα» ή με το μικρό αλογάκι τον Παρασκευά, ενώ οι μεγάλοι θα απολαμβάνουν ένα από τα βιβλία της μεγάλης συλλογής της Ανοιχτής Βιβλιοθήκης.
Ακόμα λειτουργεί ένα μαγαζάκι έργων τέχνης και χειροποίητων κοσμημάτων για τις «ιδιαίτερες» αγορές σας.
Και βέβαια μην ξεχνάτε ότι οι μικροί μας φίλοι, μπορούν να φέρουν τα ποδήλατα τους και να περιπλανηθούν σε υπέροχες διαδρομές μέσα στο Πάρκο.

Στην ιστοσελίδα www.politistikoparko.gr, θα βρείτε εικόνες των εγκαταστάσεων του «Μουσείου Ελληνικής Λαογραφίας» και του Πάρκου, που βρίσκονται σε έναν καταπράσινο χώρο 25.000 τμ μέσα στη φύση.

«Πολιτιστικό Πάρκο»
16ο χλμ προέκτασης Αττικής Οδού προς Λαύριο
Γραμμές Επικοινωνίας: (0030) 22990 – 47999 / 67999 / 67770
E-mail: welcome@politistikoparko.gr

Σημ. 1: Το «Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας» όπως και το «Πολιτιστικό Πάρκο» δέχεται καθημερινά και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, μιας και είναι προσβάσιμο γι’ αυτά, σε όλη του την έκταση.
Σημ. 2: Οι καλλιέργειες του Μουσείου (ελαιώνες, αμπελώνες, σιτοβολώνες κ.λ.π.) – καθώς επίσης και ολόκληρου του Πάρκου-, είναι φυσικά βιολογικές.
Σημ. 3: Από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του, το «Πολιτιστικό Πάρκο» παροτρύνει τους εκπαιδευτικούς να φέρνουν και όσους άπορους μαθητές έχουν, καθώς το αντίτιμο γι αυτούς είναι μηδενικό.