Μπορεί ήδη να έχεις φυτέψει στα παρτέρια και στις ζαρντινιέρες σου πολλά όμορφα λουλούδια, όπως πανσέδες, βολβούς και κυκλάμινα. Αν σου έμεινε όμως κι άλλο άδειο παρτέρι, μερικές άδειες γλάστρες, κάποια δέντρα με γυμνό χώμα γύρω τους, τι άλλο μπορείς να φυτέψεις; Δεν έχεις τίποτε καλύτερο να κάνεις από το να τα γεμίσεις με μπόλικες πρίμουλες που είναι τώρα η εποχή τους.

Η πρίμουλα είναι ένα ποώδες φυτό με πράσινα φύλλα, που μοιάζουν με μαρουλόφυλλα, και έχουν στο κέντρο μεγάλα λουλούδια σε έντονα χρώματα. Η εποχή που ανθίζει είναι από το Δεκέμβρη περίπου μέχρι και τον Μάιο ή όταν πιάσουν μεγάλες ζέστες. Είναι μονοετές φυτό, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα αντέξει παραπάνω από μία σαιζόν.

Αυτή την εποχή την βρίσκεις στα φυτώρια, στα ανθοπωλεία και στα γεωπονικά καταστήματα. Μην αργήσεις να την φυτέψεις. Σκέψου ότι όσο πιο νωρίς την φυτέψεις, τόσο περισσότερο καιρό θα την χαρείς. Μην ανησυχήσεις όταν το καλοκαίρι οι πρίμουλές σου αρχίσουν να μαραίνονται. Φταίει η ζέστη και δυστυχώς θα πρέπει να τις αποχαιρετήσεις.

Πώς να φυτέψεις τις πρίμουλες;
Φύτεψε πολλές πρίμουλες μαζί πυκνά πυκνά σε ένα παρτέρι για να φτιάξεις ένα πολύχρωμο χαλί. Τα εκθαμβωτικά χρώματά της θα σε αφήσουν άναυδο: μοβ, κίτρινο, κόκκινο, λευκό, ροζ, μπορντό. Μπορείς να συνδυάσεις στο ίδιο παρτέρι πρίμουλες και τουλίπες μαζί.

Αιμιλία Ροδοπούλου, MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος
Επιμέλεια: Εύα Χατζηαργυροπούλου

in.gr