Ο Φεβρουάριος έκανε φέτος την εμφάνισή του και έφερε μαζί του πολύ κρύο, χιόνια και παγωνιά. Αλλά ο καλός ο κηπουρός, στην… κακοκαιρία φαίνεται. Μάθε παρακάτω ποιες εργασίες πρέπει να κάνεις στον κήπο σου αυτό το μήνα, ώστε να είναι πάντα περιποιημένος και να αποφύγεις τις δυσάρεστες συνέπειες της παγωνιάς.
Φρόντισε, αν δε το έχεις κάνει ήδη, να προφυλάξεις τα φυτά σου από το κρύο 

Αυτό το κάνεις βάζοντας μέσα στο σπίτι ή σε θερμοκήπιο ευαίσθητα φυτά όπως ιβίσκος, φυτά εσωτερικού χώρου, παχύφυτα και κακτοειδή. Από τα υπόλοιπα φυτά τα περισσότερα θα τα καταφέρουν στο κρύο, αλλά μερικά δε θα αντέξουν τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.
Αυτά τα φυτά, τύλιξέ τα με ένα διαφανές νάιλον ή ειδικό φυτοπροστατευτικό ύφασμα και τοποθέτησέ τα σε σημείο που δεν τα ενοχλεί ο αέρας.
Αν δεν φύτεψες βολβούς το φθινόπωρο, μπορείς αυτή την εποχή να προμηθευτείς έτοιμους φυτρωμένους βολβούς στο εμπόριο. Εσύ απλά θα τους μεταφυτέψεις, ανάμεσα σε άλλα λουλούδια ή μόνους τους, και σε λίγο καιρό, που θα ανθίσουν, θα είναι μούρλια!

Ο χειμώνας είναι κατάλληλος για να συντηρήσεις τα μηχανήματά σου και να καθαρίσεις τα εργαλεία σου. Αυτή την εποχή, μπορείς να πας τα χορτοκοπτικά και τα σκαπτικά σου μηχανήματα για σέρβις και να εξυπηρετηθείς άμεσα, καθώς είναι νεκρή περίοδος και δεν έχει πολύ κόσμο στα καταστήματα αυτά.
Μην ξεχάσεις να καθαρίσεις τα κλαδευτήρια, τα φτυάρια και τις τσάπες σου. Καλό θα είναι να απολυμάνεις τα κλαδευτήρια με καθαρό οινόπνευμα. Πρόσεχε να μην αποθηκεύεις ποτέ εργαλεία με χώματα, λάσπες ή άλλες βρωμιές!
Αυτές τις μέρες θα έπρεπε να πέσουμε με τα μούτρα και στα κλαδέματα, αλλά είναι προτιμότερο να γίνει αφού τελειώσουν οι παγωνιές και ανέβει η θερμοκρασία. Τέλος, να μην ξεχάσω να πω ότι αν θέλεις να ποτίσεις, να το κάνεις πάντα το μεσημέρι, που έχει περισσότερη ζέστη από κάθε άλλη στιγμή της ημέρας και να το αποφεύγεις, αν το θερμόμετρο δείχνει κάτω από το μηδέν.

Αιμιλία Ροδοπούλου, MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος

Επιμέλεια: Εύα Χατζηαργυροπούλου

in.gr