Στην Όμορφη Πλατεία του Μικρού Χωριού, στο «Πολιτιστικό Πάρκο», αναβιώνουν εδώ και χρόνια με όλο τον αυθεντικό και σπάνιο εξοπλισμό τους, -ούτε λίγο ούτε πολύ- 21 Παλιά, Ξεχασμένα ή μισοξεχασμένα Επαγγέλματα!
Στο «Πολιτιστικό Πάρκο» όπως γνωρίζετε, εδρεύει τα τελευταία χρόνια το φημισμένο «Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας». Το ευρωπαϊκών προδιαγραφών Μουσείο, καταλαμβάνει έκταση 7.500 τμ, είναι υπαίθριο και είναι φτιαγμένο σαν ένα Μικρό Γραφικό Παραδοσιακό Χωριουδάκι. Έχει δε ιδρυθεί και διαχειρίζεται από τον Μη Κερδοσκοπικό φορέα Προστασίας και Ανάδειξης Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Αγαθών «Το Αλλοτινό» και οι επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου που αποφασίζουν να «αποδράσουν» στο «Πολιτιστικό Πάρκο» και να επισκεφτούν το Μεγάλο σε έκταση και Διαδραστικό αυτό Μουσείο, ξεπερνούν –όσο κι αν φαίνεται περίεργο- τους 150.000 ετησίως.

Στην Όμορφη Πλατεία τώρα του Μικρού Χωριού, αναβιώνουν εδώ και χρόνια με όλο τον αυθεντικό και σπάνιο εξοπλισμό τους, -ούτε λίγο ούτε πολύ- 21 Παλιά, Ξεχασμένα ή μισοξεχασμένα Επαγγέλματα!
Ο Τσαγκάρης, ο Σιδεράς, ο Μαραγκός, Ο Λούστρος, Ο Ράφτης, ο Ταχυδρόμος, Ο Νερουλάς, Ο Φωτογράφος, ο Αμαξάς, ο Παγωτατζής, ο Καστανάς, η Υφάντρα με τον καθιστό αργαλειό και η Υφάντρα με τον όρθιο αργαλειό, ο Μπαρμπέρης, ο Ακονιστής, ο Πεταλωτής, ο Καφετζής, ο Ωρολογοποιός, ο Παντοπώλης, ο Οργανοποιός και ο Εφημεριδοπώλης, ανοίγουν τα ρολά τους καθημερινά και υποδέχονται πλήθος επισκεπτών, που θέλουν να γνωρίσουν και να «καταλάβουν» την Ελληνική Ιστορία και τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Για 7ο συνεχόμενο χρόνο και με απρόσμενα μεγάλη επιτυχία, η «Χρυσαλίδα», η Εταιρεία Μελέτης, Καταγραφής, Διατήρησης και Ανάπτυξης Περιβαλλοντικής, Ιστορικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, -Εταιρεία που εδώ και δέκα χρόνια έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές Εκδηλώσεις σε όλο σχεδόν τον Ελλαδικό χώρο, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται με μεγάλη επιτυχία το «Πολιτιστικό Πάρκο» καθώς και άλλους χώρους Πολιτισμού σε διάφορα μέρη της υπόλοιπης Ελλάδας- η «Χρυσαλίδα» λοιπόν και για 7ο συνεχόμενο χρόνο, διοργανώνει στην Πλατεία του Μικρού Χωριού (δηλαδή του Μουσείου Ελληνικής Λαογραφίας) το Εκπαιδευτικό Βιωματικό Πρόγραμμα: «Παλιά Επαγγέλματα».

Η Βραβευμένη και Διεθνώς Αναγνωρισμένη αυτή Δραστηριότητα, απευθύνεται σε Μαθητές Σχολείων ηλικίας 2,5 έως 18 ετών, και πραγματεύεται με ιδιαίτερη ευαισθησία και ωριμότητα, τις αγωνίες, τα οράματα και τις καθημερινές δυσκολίες Επαγγελματιών μιας Άλλης Εποχής, Επαγγελματιών που με ποικίλους τρόπους συντέλεσαν στην ιστορική εξέλιξη και πολιτισμική πορεία αυτού του τόπου. Το εν λόγω Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, «μεταμφιεσμένο» σε Διαδραστικό Παραμύθι (όπου οι μαθητές φυσικά παίζουν όλους τους ρόλους, σε αυθεντικούς χώρους, με γνήσια εργαλεία και εξαρτήματα των Παλιών Επαγγελματιών και με σκηνογραφία τέτοια, που να μην αφήνει καμία ασάφεια ως προς χρονική περίοδο που ήκμασε το κάθε Επάγγελμα), έχει κερδίσει άξια την αποδοχή του συνόλου της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, Εκπαιδευτική Κοινότητα η οποία –για μεγάλη μας τιμή- έχει έτσι κι αλλιώς αναδείξει εδώ και αρκετά χρόνια το «Πολιτιστικό Πάρκο» σαν τον πρώτο χώρο σε επισκεψιμότητα μαθητών σχολείων.

Η υπόθεση
Τρανός Γάμος θα γίνει στο Χωριό! Η Φρόσω, η κόρη του κυρ Θύμιου του Μπαρμπέρη, παίρνει επιτέλους τον Μιχαλάκη τον γιο του Κυρ Ζαχαρία του Ράφτη. Έρωτας μεγάλος βλέπετε…
Δύο χρόνια τα μαγείρευαν τα παιδιά και δώστου κλεφτές ματιές, αλλά, κανείς δεν είχε πάρει μυρουδιά… Ώσπου ο Μιχαλάκης πήρε το θάρρος και πήγε στον κυρ Θύμιο…
Τώρα όλοι οι Επαγγελματίες του Χωριού δουλεύουν πυρετωδώς για το μεγάλο γεγονός.
Ο μπάρμπα Μελέτης ο Μαραγκός, με τα νταβίδια, με τις πλάνες και με τα σκαρπέλα να μαστορέψει τα έπιπλα για τα παιδιά, ο κύριος Ζαχαρίας ο Ράφτης να ράψει στο χέρι το κοστούμι το γαμπριάτικο και να ανάψει τα κάρβουνα στο σίδερο για τα κυριακάτικα ρούχα των συγχωριανών του, η θεια Μερόπη η Υφάντρα να αφήσει το κουτσομπολιό και να υφάνει στον αργαλειό της φλοκάτες και χράμια για το καινούριο σπιτικό, ο κυρ Ανέστης ο τσαγκάρης πωπω! παπούτσια που έχει να μπαλώσει με τα κατσαπρόκια και ο Θύμιος ο Μπαρμπέρης όλους να τους συμμαζέψει, λίγο κούρεμα λίγο ξύρισμα…
Αχ! Να δείτε δε θα προλάβουμε.

Μικροί – μεγάλοι, όλο και κάποια βοήθεια θα μπορέσετε να δώσετε στους Παλιούς Επαγγελματίες, να ετοιμάσουν ό,τι χρειάζεται για τους νιόνυμφους.
Ο καιρός πλησιάζει…

Έναρξη Δραστηριότητας:16 Ιανουαρίου
Λήξη Δραστηριότητας: 24 Φεβρουαρίου
Λόγω μεγάλης συμμετοχής σχολείων, διεξάγονται 2 προγράμματα καθημερινά διάρκειας 1 ώρας και 15 λεπτών, δηλαδή για τις πρώτες ομάδες 9:30 π.μ. – 10:45 π.μ. και για τις δεύτερες 11:00 π.μ. – 12:15 μ.μ.
Οι διαθέσιμες ημερομηνίες είναι περιορισμένες.

Kόστος Συμμετοχής: 8€ για τα παιδιά και 5€ για τους ενήλικες

Πολιτιστικό Πάρκο
16ο χλμ προέκτασης Αττικής Οδού προς Λαύριο
Γραμμές Επικοινωνίας: (0030) 22990 – 47999 / 67999 / 67770 Fax: (0030) 22990 – 47031
E-mail: draseis@politistikoparko.gr
www.politistikoparko.gr

Σημ.1: Από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του, το «Πολιτιστικό Πάρκο» παροτρύνει τους εκπαιδευτικούς να φέρνουν και όσους άπορους μαθητές έχουν, καθώς το αντίτιμο γι αυτούς είναι μηδενικό.
Σημ. 2: Το «Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας» όπως και το «Πολιτιστικό Πάρκο» δέχεται καθημερινά και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, μιας και εδώ και χρόνια είναι προσβάσιμο γι’ αυτά σε όλη του την έκταση.
Σημ. 3: Οι καλλιέργειες του Μουσείου (ελαιώνες, αμπελώνες, σιτοβολώνες κ.λ.π.) όπως επίσης και ολόκληρου του Πάρκου, είναι φυσικά Βιολογικές.