“Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια”, λέει ο λαός. Εγώ θα το αλλάξω λίγο και θα πω: “Κηπουρός φέρνει τα λάχανα” και δεν εννοώ σε καμία περίπτωση το λάχανο που τρώμε.
Μέχρι τώρα ήξερες το λάχανο, άσπρο ή μοβ, που το κόβεις για να το κάνεις πολίτικη σαλάτα, που τυλίγεις λαχανοσαρμάδες, φτιάχνεις λάχανο με κρέας και ένα κάρο άλλα καλούδια.
Υπάρχει  και ένα ακόμη λάχανο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αισθητικούς σκοπούς σαν καλλωπιστικό φυτό.
Μοιάζει πολύ με το βρώσιμο λάχανο, αλλά είναι πιο εντυπωσιακό και το αγαπούν πολλοί κηπουροί.

 

Το Καλλωπιστικό λάχανο είναι μονοετές χειμωνιάτικο ποώδες φυτό και το βρίσκεις αυτή την εποχή, σε όλα τα ανθοπωλεία και τα φυτώρια. Μεγαλώνει σε ύψος και μοιάζει με μικρό δεντράκι.
Την άνοιξη βγάζει μακριούς μίσχους στην κορυφή με πολλά κίτρινα μικρά λουλούδια. Είναι κατάλληλο για φύτευση τόσο σε γλάστρα, όσο και σε παρτέρι.

Μπορεί να φυτευτεί σε παρτέρι και να το καλύψει ολόκληρο, ή να φυτευτούν στη σειρά ή σε άλλο σχηματισμό. Καθώς, όπως προαναφέρθηκε, δε μεγαλώνει σε πλάτος, καλό είναι να γίνει πυκνή φύτευση για να υπάρχει ένα πιο όμορφο αποτέλεσμα και να μη φαίνονται κενά.
Μία επίσης καλή ιδέα είναι να δημιουργήσεις κενά, τα οποία θα γεμίσεις με κάποιο ποώδες φυτό με μικρότερο ύψος (π.χ. πανσές, πρίμουλα), ώστε να κάνει υψομετρική αντίθεση και να δίνει ένα ανάγλυφο αποτέλεσμα.
Το καλλωπιστικό λάχανο θα το βρεις σε δύο χρώματα: σε λευκό και σε μοβ. Και στα δύο χρώματα το λάχανο μπορεί να έχει ίσιο φύλλο, σγουρό ή δαντελωτό.

Αιμιλία Ροδοπούλου, MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος

Επιμέλεια: Εύα Χατζηαργυροπούλου

Μπες στο Κηπολόγιο

Ρώτησε το Κηπολόγιο

in.gr