Λίγες εβδομάδες προτού εκπνεύσει το 2011 στα social media και συγκεκριμένα στο twitter μια ομάδα νέων ανθρώπων έριξε μια ιδέα που βρήκε από την αρχή μεγάλη ανταπόκριση. Το όνομά της tutorpool, μια φραστική παραλλαγή της δράσης carpool (προσφορά μεταφοράς με ένα αμάξι σε κοινό προορισμό), από την αγγλική λέξη tutor που μπορεί να αποδοθεί ως ο εκπαιδευτικός που παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Η ιδέα αφορά αρχικά στην προσφορά δωρεάν μαθημάτων σε παιδιά που είτε η οικογένειά τους αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα είτε βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν φροντιστήρια.

της Τζούλης Ν.Καλημέρη

Το hastag  #tutorpool  εμφανίζεται στη χρονογραμμή του twitter, αρχίζει να μεταδίδεται από tweet  σε tweet και τη δεύτερη μέρα 25 εθελοντές  δηλώνουν την πρόθεσή τους να υποστηρίξουν με εθελοντική εργασία το πρώτο ελληνικό δίκτυο εθελοντισμού και αλληλεγγύης για την παιδεία. Στόχος του, όπως περιγράφεται από τους εμπνευστές του, είναι: “Οι πρώην μαθητές μεταδίδουν την γνώση στους σημερινούς. Οι γονείς στηρίζουν ο ένας τον άλλο.Οι μαθητές γνωρίζονται μεταξύ τους και δημιουργούν. Όλοι μαζί διδασκόμαστε την αλληλεγγύη στην πράξη.”

Η ανταπόκριση” περιγράφει η κα Σίλια Βιτωράτου, μέλος της οργανωτικής ομάδας του tutorpool από την αρχή ήταν συγκινητική. Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του tutorpool  έφθασαν μηνύματα από εθελοντές , που είναι εκπαιδευτικοί, φοιτητές ή γονείς που έχουν τελειώσει δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διάβαζαν τα παιδιά τους και τώρα θέλουν να βοηθήσουν κι άλλα παιδιά.’’
Η ιδέα βέβαια για να υλοποιηθεί θέλει καλή οργάνωση και πολύ προσωπική εργασία. Στην οργανωτική ομάδα συμμετέχουν 10 άνθρωποι, που δουλεύουν όπως λένε, με πολύ ενθουσιασμό αφιερώνοντας πολύ χρόνο για να στηθεί. Ο στόχος τους, όπως λέει η κα Βιτωράτου «πάνω από όλα κανείς μαθητής που να χρειάζεται μαθήματα , να μη μείνει χωρίς βοήθεια» αλλά επιπλέον, «τόσο οι διδάσκοντες και οι γονείς, όσο και άλλοι πολίτες που θεωρούν την παιδεία θεμελιώδες δικαίωμα, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους  και να γίνουν μια δυνατή ομάδα

Η τεχνική υποστήριξη στη δημιουργία της ηλεκτρονικής σελίδας, του χάρτη και του λογοτύπου προήλθε από εθελοντές που στήριξαν την προσπάθεια από την αρχή.
Στην αρχή  στήθηκε μια μεταβατική ιστοσελίδα με τις πρώτες πληροφορίες  και ανοίχτηκαν τρεις λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.Ο πρώτος δεχόταν μηνύματα από εθελοντές που προσφέρουν μαθήματα, ο δεύτερος από γονείς που ενδιαφέρονται για μαθήματα και ο τρίτος για όσους θέλουν να στηρίξουν με εθελοντική εργασία την προσπάθεια.

Ο διαδραστικός χάρτης είναι ένα χρηστικό εργαλείο, όπου ο ενδιαφερόμενος γονέας μπορεί να δει σε ποιές περιοχές της Ελλάδας προσφέρονται μαθήματα και από ποιούς.’Ένα γαλάζιο μπαλόνι καρφωμένο στην περιοχή περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες. Συμμετοχή όμως έχουν δηλώσει και εκπαιδευτικοί από το εξωτερικό γι’αυτό και γαλάζια μπαλόνια βρίσκονται σε Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Δανία και Σουηδία. Βέβαια η απορία εύλογη: Μαθήματα από δασκάλους που βρίσκονται στο εξωτερικό; Η τεχνολογία έχει την απάντηση και είναι η τηλεδιδασκαλία μέσω διαδικτύου. Το tutorpool,όπως επισημαίνεται, εργάζεται για την πραγματοποίηση αυτών των μαθημάτων αλλά δε μπορεί να τα εγγυηθεί.

Πριν από λίγες μέρες ανέβηκε και το site του tutorpool, που θα το βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.tutorpool.gr. «Είναι το ηλεκτρονικό σπίτι του tutorpool» εξηγεί η κα Βιτωράτου «Οι εθελοντές καθηγητές και οι μαθητές γονείς θα μπορούν να συζητήσουν μεταξύ τους,να βρουν υλικό και μαθήματα,ενώ υπάρχει και το forum όπου μπορούν να συμμετέχουν κι οι εθελοντές με δικές τους ιδέες. Εκεί θα αναρτώνται τα νέα του δικτύου, θα γίνεται ανταλλαγή, δανεισμός και παροχή βιβλίων αλλά και θα στέλνονται οι απορίες,στις οποίες θα απαντά η οργανωτική ομάδα.»To δίκτυο έχει το δικό του λογαριασμό στο twitter  το @tutorpool, και στο Facebook (https://www.facebook.com/tutorpool). Επιπλέον, όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορούν να επικοινωνήσουν στο  6977 634483, καθημερινά από τις 11.00-18.00.

Μέχρι στιγμής 130  καθηγητές έχουν δηλώσει συμμετοχή, 40 μαθητές αναζητούν μαθήματα και τα μαθήματα που προσφέρονται είναι 87,ενώ από τους πρώτους που δηλώσαν συμμετοχή ήταν η Λαϊκή Συνέλευση Νέας Σμύρνης, που είχε ξεκινήσει ανάλογη  πρωτοβουλία δωρεάν μαθημάτων.
«Στεκόμαστε δίπλα στους μαθητές» καταλήγει η κα Βιτωράτου «γιατί αυτοί αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο τις ελλείψεις στο σύστημα της δημόσιας παιδείας. Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε τη δημόσια παιδεία αλλά να στηρίξουμε τους μαθητές σε αυτή τη δύσκολη εποχή. Βασικός μας στόχος,όραμα αλλά και απαίτηση είναι να μην έχει λόγο ύπαρξης ένα δίκτυο σαν το tutorpool   αλλά οι πολίτες αυτής της χώρας να μετέχουν μιας δημόσιας παιδείας ίσων ευκαιριών

in.gr