Υπομονή ή κάκτος των Χριστουγέννων
(Schlumbergera truncata)

Η υπομονή είναι ένα από τα φυτά, που πάντα έβλεπες στα περβάζια των σπιτιών. Τις είχαν η μαμά και η γιαγιά σου και ήταν πάντα φουντωτά και πανέμορφα. Αυτές τις μέρες των γιορτών σίγουρα βρίσκεις ανθισμένη υπομονή στα ανθοπωλεία, καθώς έχει καθιερωθεί και η ονομασία “Κάκτος των Χριστουγέννων”. Έχει πράσινους επίπεδους βλαστούς, κολλημένους στη σειρά ο ένας δίπλα στον άλλο. Έτσι, οι βλαστοί μοιάζουν περισσότερο με φύλλα παρά με βλαστούς. Αυτό δίνει στην υπομονή μία ασυνήθιστη όψη που θυμίζει περισσότερο παχύφυτο ή κακτοειδές.
Στην άκρη του τελευταίου φύλλου βγαίνουν τα άνθη της που είναι ροζ, φουξ, σομόν, λευκά, κοραλί ή απαλό κίτρινο. Τα άνθη του είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, αφού όταν είναι ανοιχτά ξεπροβάλει, μέσα από τα πέταλά της, ένα μπουκέτο με στήμονες που στην άκρη τους είναι γεμάτοι γύρη.

Πρόκειται για ένα φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και είναι εύκολο να το καλλιεργήσει ακόμη και ένας αρχάριος κηπουρός. Δε ζητάει πολύ νερό, παρά μόνο όταν στεγνώνει το χώμα του. Αν το βάλεις σε μία γλάστρα σε ηλιόλουστη θέση θα του προσφέρεις ό,τι καλύτερο.
Και θα σου πω τώρα και ένα μυστικό: αν κόψεις ένα κλαδάκι περίπου 10-15 εκ. και το φυτέψεις στο χώμα, σε λίγο καιρό θα σου δώσει ένα νέο φυτό! Κάνε λίγη υπομονή, και θα σε ανταμείψει με όμορφα λουλούδια!

Αρκουδοπούρναρο ή ου
(Ilex aquifolium)

Ου ξεχάσεις να φυτέψεις ένα ου στον κήπο ή στο μπαλκόνι σου! Τον αειθαλή αυτό θάμνο τον συναντάς στα δάση σε μεγάλα υψόμετρα. Μπορεί να φτάσει και τα τρία μέτρα και ενδείκνυται για δημιουργία φράχτη ή μεμονωμένες φυτεύσεις.
Έχει δερματώδη φύλλα, πράσινα ή με άσπρες κηλίδες,  με αγκαθωτές παρυφές. Ανθίζει στο τέλος την άνοιξης και τα μικροσκοπικά λευκά λουλουδάκια του θα μετατραπούν τον ερχόμενο χειμώνα σε ολοστρόγγυλους κόκκινους καρπούς.
Αντέχει το κρύο, γι’ αυτό και αποτελεί κατάλληλο φυτό για φύτευση σε κήπους με βόρεια έκθεση ή σε κήπους σε μεγάλα υψόμετρα. Προτιμάει όξινα εδάφη ή εδάφη πλούσια σε καστανόχωμα. Του αρέσει η υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και θέλει πότισμα λίγο πριν στεγνώσει εντελώς το χώμα του.

Το ου αδιαμφισβήτητα θυμίζει στους περισσότερους Χριστούγεννα και χειμώνα. Αυτό το οφείλει στους κόκκινους καρπούς που έχει κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα κλαδιά, με άδεια των δασαρχείων, κόβονται και είναι εμπορεύσιμα.
Μπορείς να τα βρεις σε όλα τα ανθοπωλεία την περίοδο των Χριστουγέννων. Θα διατηρηθούν φρέσκα σε βάζο με νερό όλες τις ημέρες των γιορτών.

Αιμιλία Ροδοπούλου, MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος

Επιμέλεια: Εύα Χατζηαργυροπούλου

in.gr