Ήταν φθινόπωρο του 1621. Η σοδειά ήταν καλή εκείνη τη χρονιά και για πρώτη φορά από τη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στη Νέα Γη οι πρώτοι άποικοι στο Πλίμουθ Ροκ – Πουριτανοί που είχαν εκδιωχθεί από την Αγγλία των θρησκευτικών τους πιστεύω, είχαν βρει καταφύγιο στην Ολλανδία χωρίς όμως να μπορούν να προσαρμοστούν στον ελεύθρεο τρόπο ζωής της χώρας αυτής – έβλεπαν τις αποθήκες τους γεμάτες προμήθειες εν όψει του χειμώνα.

Είχαν βοηθήσει σε αυτό και οι Ινδιάνοι γηγενείς, οι οποίοι τους είχαν βοηθήσει να καλλιεργήσουν τη γη και τους είχαν δώσει όχι μόνο πολύτιμες συμβουλές αλλά και τρόφιμα. Άποικοι και γηγενείς Ινδιάνοι γιόρτασαν την επιβίωσή τους με μια τριήμερη γιορτή, βασισμένη στις αγγλικές παραδόσεις. Και αυτή ήταν κατά την παράδοση η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί γιόρτασαν την Ημέρα των Ευχαριστιών (thanksgiving Day).

Φυσικά, η πραγματική ιστορία είναι πάντοτε λίγο διαφορετική, όπως συμβαίνει πάντα. Ανάλογες γιορτές είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα, το 1598 από τους Ισπανούς στο Τέξας και το 1619 από τους αποίκους της Βιρτζίνια. Το γεύμα όμως που έμεινε στην Ιστορία έγινε στο Πλίμουθ της Μασαχουσέτης.

Μετά βασάνων και κόπων το θρυλικό Mayflower – με πλήρωμα 25-30 ατόμων – απέπλευσε από την Αγγλία τον Σεπτέμβριο του 1620, μεταφέροντας 102 Άγγλους Σχιμασματικούς (τους λεγόμενους pilgrims) προς τη Νέα Αγγλία.

Οι άποικοι έπιασαν αρχικώς στεριά στο Provincetown Harbor και αφού ήρθαν σε κόντρα με τους Ινδιάνους Nausets τους οποίους έκλεβαν για να βρουν τροφή, αποφάσισαν να μετακινηθούν στην περιοχή της σημερινής Μασαχουσέτης, όπου ίδρυσαν την πόλη Πλίμουθ (προς τιμήν του Πλίμουθ της Αγγλίας από όπου ξεκίνησε το ταξίδι του Mayflower).

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα επλήγησαν από σοβαρές ασθένειες, απόρροια κυρίως του υποσιτισμού, με αποτέλεσμα ο ερχομός της άνοιξης του 1621 να βρει ζωντανούς τους μισούς από τους αποίκους και το πλήρωμα.

Με τη βοήθεια των ντόπιων Ινδιάνων Wampanoag, οι άποικοι έμαθαν να καλλιεργούν καλαμπόκι, να ψαρεύουν και να κυνηγούν. Ινδιάνοι και άποικοι σύνηψαν συνθήκη ειρήνης και το φθινόπωρο πραγματοποίησαν την ιστορική γιορτή, που όμως χρειάστηκε χρόνια για να καθιερωθεί. Βοήθησε σε αυτό και η Ινδιάνικη επίθεση του 1922 που οδήγησε στον σφαγιασμό αποίκων από τους Powhatan, τη φυλή της Ποκαχόντας.

Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ανακήρυξε ημέρα εθνικής εορτής την Ημέρα των Ευχαριστιών, εν έτει 1789, βρίσκοντας όμως πολλούς αντίθετους, όπως τον μετέπειτα πρόεδρο των ΗΠΑ, Τόμας Τζέφερσον.

Τελικά πολυετής καμπάνια της συγγραφέως δημοσιογράφου Sarah Josepha Hale έπεισε τον Αβραάμ Λίνκολν, που καθιέρωσε τον εορτασμό της Ημέρα των Ευχαριστιών για κάθε τελευταία Πέμπτη του Νοέμβρη.

Πρωταγωνίστριας της ημέρας είναι η ψητή γαλοπούλα, που συνοδεύεται από γέμιση από κομματάκια ψωμί και γλυκά φρούτα, πίτες κολοκύθας, πουρέ πατάτας και αρακά.

Η Παρασκευή που ακολουθεί είναι η επονομαζόμενη Μαύρη Παρασκευή, Black Friday, με την οποία ξεκινά η εμπορική περίοδος των Χριστουγέννων. Είναι εκείνη η ημέρα που βλέπουμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες ορδές Αμερικανών να εισβάλλουν στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα μόλις ανοίξουν οι πόρτες. Αιτία είναι οι μεγάλες εκπτώσεις που προσφέρουν και χαρακτηριστικό της ημέρας είναι ότι πολλά από τα καταστήματα ανοίγουν στις 4 το πρωί!

Εφέτος ορισμένα πολυκαταστήματα αποφάσισαν να ανοίξουν τις πόρτες τους τα μεσάνυχτα, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων, που πήγαν να δουλέψουν με τη… γαλοπούλα στο στόμα.

Το όνομά της το χρωστά στους κατοίκους της Φιλαδέλφεια, οι οποίοι προφανώς αισθάνοντας να έχουν μουτζουρώνονται από το καυσαέριο μια ημέρα που όλοι βγαίνουν με τα αυτοκίνητα στους δρόμους για να ψωνίσουν. Όπως δηλαδή «μουτζουρωνόμαστε» και εμείς την παραμονή των Χριστουγέννων.

Με τη ραγδαία δε αύξηση των διαδικτυακών συναλλαγών έχει πλέον καθιερωθεί και η Cyber Black Friday!

Πυξίδα © Πέννυ Μπροτζάκη e-mail: [email protected]

Πέννυ Μπροτζάκη