Πριν λίγο καιρό είχα ζητήσει να μου προτείνετε μέρη που θα μπορούσα να επισκεφτώ στην Ελλάδα.  Ο Δημήτρης Πετρόπουλος πρότεινε να επισκεφτώ το Μεσολόγγι με την ευκαιρία των εκδηλώσεων μνήμης για την Έξοδο. Χαίρομαι γιατί είχα την ευκαιρία να συμμετέχω στις εκδηλώσεις αυτές τα 3 τελευταία χρόνια καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο του Λόρδου Βύρωνα. Κάθε φορά η εκδήλωση ήταν εντυπωσιακά οργανωμένη  και πάντα την απολάμβανα το ίδιο, ακόμα και πέρυσι όπου ο καιρός ήταν τόσο κρύος και βροχερός που ένας Βρετανός φίλος που με συνόδευε είπε ότι του θύμιζε τον καιρό στη Σκωτία!

Ο Λόρδος Βύρων είναι επίσης «συγκάτοικος» εδώ στη Βρετανική Πρεσβεία, καθώς την Κατοικία μου κοσμούν το διάσημο πορτραίτο του με την Σουλιώτικη ενδυμασία από τον Thomas Phillips και η φωτογραφία του Newstead Abbey από τον Cornelius Varley , όπου ήταν η κατοικία του Λόρδου Βύρωνα στο Nottinghamshire.  Με αφετηρία τη βάση του στην Αθήνα,  ο Λόρδος Βύρων είναι έτοιμος για μία νέα περιπέτεια, αφού πρόκειται να περιηγηθεί σε διάφορες πόλεις στη Βρετανία στα πλαίσια της πρώτης έκθεσης της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βρετανικής Κυβέρνησης.  Θα απουσιάσει λοιπόν για ένα χρόνο και κάτι – και θα μας λείψει. Αλλά καθώς θα ταξιδεύει στη Βρετανία, θα είναι μια καλή ευκαιρία να παρουσιαστούν μαζί και οι δυο πλευρές της ιστορίας του:  εκείνη του Λόρδου Βύρωνα ως ρομαντικού ποιητή, γνωστού σε γενναίες Βρετανών μαθητών αλλά και η ιστορία του ως ενός από τους πιο διακεκριμένους φιλέλληνες.   

Θα ακολουθήσουμε την πορεία του με ενδιαφέρον και ευχόμαστε να τον καλωσορίσουμε σύντομα πίσω στο «σπίτι» του.

Στο μεταξύ, συνεργαζόμαστε με τους μεγαλύτερους χώρους τέχνης στην Ελλάδα, για αναπληρώσουμε το μεγάλο κενό που αφήνει πίσω του με κάποια άλλα σπουδαία έργα που σηματοδοτούν τις στενές ιστορικές  σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για τις εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν στην Κατοικία μου του χρόνου  με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, που για μία ακόμα φορά θα φέρουν τις χώρες μας κοντά τη μία στην άλλη.

Συνεχίστε να επισκέπτεστε αυτό το blog για περισσότερες λεπτομέρειες!

Δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν