Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τι πρέπει να προσέξετε πριν εγγραφείτε συνδρομητής IPTV

Τι πρέπει να προσέξετε πριν εγγραφείτε συνδρομητής IPTV

Το tech.in.gr απευθύνθηκε στην αρμόδια Αρχή, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για να σας μεταφέρει τις συστάσεις της αναφορικά με τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης μέσω ευρυζωνικής γραμμής (IPTV). Αφορμή, το αφιέρωμα τριών vortal του in.gr στην Συνδρομητική Τηλεόραση, στην οποία περιλαμβάνεται η δορυφορική τηλεόραση αλλά και η IPTV.

Το tech.in.gr απευθύνθηκε στην αρμόδια Αρχή, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για να σας μεταφέρει τις συστάσεις της αναφορικά με τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης μέσω ευρυζωνικής γραμμής (IPTV). Αφορμή, το αφιέρωμα τριών vortal του in.gr στην Συνδρομητική Τηλεόραση, στην οποία περιλαμβάνεται η δορυφορική τηλεόραση αλλά και η IPTV.

Η ΕΕΤΤ λοιπόν συνιστά στους καταναλωτές που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν υπηρεσίες IPTV, να:

  1. Ενημερώνονται αναλυτικά για τα προγράμματα IPTV, όσον αφορά στα χαρακτηριστικά και τους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης, ώστε να επιλέγουν το πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες τους.
  2. Ενημερωθούν εγκαίρως από τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο, εάν η ADSL σύνδεση τους παρέχει την απαραίτητη χωρητικότητα (ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, που μετριέται σε Mbps) για την ποιότητα των προγραμμάτων (Standard Definition/High Definition) που τους ενδιαφέρει. Λόγω των αυξημένων απαιτήσεων της υπηρεσίας IPTV σε χωρητικότητα, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι, κατά τη διάρκεια χρήσης υπηρεσιών IPTV, μέσω ADSL σύνδεσης, η απόδοση της σύνδεσης αυτής σε άλλες ευρυζωνικές εφαρμογές θα είναι περιορισμένη, π.χ., ένας χρήστης που «σερφάρει» στο Διαδίκτυο την ίδια ώρα που κάποιος άλλος παρακολουθεί IPTV είναι πιθανό να διαπιστώσει χαμηλότερη ταχύτητα μεταφοράς των ιστοσελίδων και των δεδομένων.
  3. Είναι προσεκτικοί όσον αφορά στις χρεώσεις, ιδίως όταν πρόκειται για επιπρόσθετες υπηρεσίες, π.χ., premium κανάλια και video-on-demand για πρόσφατες κινηματογραφικές παραγωγές. Επίσης, να επιβεβαιώνουν, εκ των προτέρων, το μέγιστο αριθμό ταινιών, που μπορούν να παρακολουθήσουν (χωρίς επιπλέον χρέωση) μέσα σε μία ημέρα.
  4. Διερευνούν κατά πόσο η πολιτική ορθής χρήσης που περιλαμβάνεται στην ADSL σύνδεσή τους («Fair Usage Policy») επηρεάζεται από τη χρήση της σύνδεσης για IPTV, δηλαδή κατά πόσο ο όγκος δεδομένων που μεταδίδονται κατά τη χρήση της υπηρεσίας IPTV προσμετράται στο μέγιστο επιτρεπόμενο όγκο δεδομένων της ευρυζωνικής τους σύνδεσης.
  5. Επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει η δυνατότητα «κλειδώματος» προγραμμάτων που δεν απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες τηλεθεατών, ιδιαίτερα για την προστασία των ανηλίκων.

Όπως είναι φανερό, η ΕΕΤΤ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ταυτόχρονη χρήση της IPTV από την ίδια γραμμή που εξυπηρετεί την πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Τονίζει ότι είναι αναμενόμενο να πέφτει η ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο (μια επισήμανση, την οποία ευτυχώς εντοπίσαμε και στους δικτυακούς τόπους των εταιρειών που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες).

Η Επιτροπή συνιστά επίσης προσοχή στον μέγιστο αριθμό ταινιών που μπορεί κανείς να δει σε μια μέρα χωρίς επιπλέον χρέωση, μια επισήμανση, η οποία μάλλον θα χρειαστεί περαιτέρω επικοινωνία με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών IPTV, καθώς από όσα είδαμε όταν γράφαμε το σχετικό αφιέρωμα κανείς δεν θέτει τέτοιο όριο (στις υπηρεσίες Video On Demand που χρεώνονται με ένα μικρό πάγιο το μήνα). Προφανώς, κανείς επίσης, δεν αναφέρει πόσο χρεώνεται ο συνδρομητής εάν ξεπεράσει αυτό το (ανύπαρκτο) όριο. Θα επανέλθουμε με διευκρινίσεις.

Ενδιαφέρον έχει επίσης, το θέμα της πολιτικής ορθής χρήσης, αν και μοιάζει αυτονόητο ότι δεν θα πρέπει να προσμετράται ο όγκος της IPTV.

Σε ότι αφορά στον γονικό έλεγχο, όλες οι υπηρεσίες που είδαμε επιτρέπουν το «κλείδωμα» με κωδικό, αν και διαφέρουν ως προς το τι μπορεί κανείς να «κλειδώσει». Σε κάθε περίπτωση, οι επισημάνσεις της Αρχής είναι εξαιρετικά χρήσιμες και μας δίνουν τροφή για αναζήτηση.
Ενημέρωση: Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων μας έδωσε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διευκρινίσεις για τις συστάσεις που παραχώρησε στο tech.in.gr. Σε αυτές, μας εξηγεί από τι πραγματικά εξαρτάται η απόδοση της γραμμής για την ταυτόχρονη παρακολούθηση IPTV και την αξιοποίηση της ίδιας γραμμής για άλλους σκοπούς, και γενικότερα, άλλες εκ πρώτης αδιόρατες παραμέτρους που θα επηρεάσουν την τελική εμπειρία του χρήστη. Πάντως, να σημειώσουμε επίσης ότι επικοινωνήσαμε με τον ΟΤΕ, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι δεν θέτει όρια στον αριθμό ταινιών, ότι η πολιτική ορθής χρήσης δεν αφορά την IPTV (και ως εκ τούτου, δεν επηρεάζει τον αριθμό των ταινιών που μπορεί κανείς να δει χωρίς επιπλέον χρέωση). Ομοίως, η hol μας απάντησε ότι δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των ταινιών χωρίς επιπλέον χρέωση στη hol my TV και τέλος, ότι στην πολιτική ορθής χρήσης δεν προσμετράται ο όγκος από το περιεχόμενο της IPTV. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρον να διαβάσετε τις διευκρινίσεις της ΕΕΤΤ προς το tech.in.gr

Ανθή Παναγιωτάκη
@techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024