Με τις γλυκαντικές ουσίες, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν ευκολότερα να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς να θυσιάζουν την απόλαυση των γλυκών γεύσεων. Οι γλυκαντικές ουσίες με χαμηλή ή μηδενική θερμιδική αξία, δεν μεταβολίζονται από τον ανθρώπινο οργανισμό και συνεπώς δεν επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Χρησιμοποιούνται σήμερα από τη βιομηχανία σε πάρα πολλά τρόφιμα, δίνοντας λύσεις σε άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους και αποφεύγουν τη ζάχαρη για λόγους υγείας.

100% φυσικής προέλευσης γλυκαντική ουσία είναι το εκχύλισμα από το φυτό stevia (γλυκοζίτες στεβιόλης), που αποτελεί το κύριο συστατικό των επιδορπίων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Κατά μέσο όρο, η γλυκύτητα των γλυκοζιτών της στεβιόλης είναι 250-300 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της ζάχαρης (σουκρόζης). Το φυσικό γλυκαντικό από το φυτό stevia είναι αναγνωρισμένο από όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και είναι απολύτως ασφαλές. Προτείνεται στα διαιτολόγια ελέγχου σακχάρου και δεν προάγει την τερηδόνα.

Τι είναι stevia;
Η stevia είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί στην Νότια Αμερική και χρησιμοποιείται για τις γλυκαντικές του ικανότητες εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Το φυτό stevia ανήκει στην οικογένεια Asteraceae, στην οποία ανήκουν κοινά φυτά όπως η μαργαρίτες, τα χρυσάνθεμα και τα ηλιοτρόπια. Το εκχύλισμα από το φυτό stevia (γλυκοζίτες στεβιόλης) χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε πάρα πολλές κατηγορίες τροφίμων σε όλων τον κόσμο. Έχει φυσική γλυκιά γεύση, δεν μεταβολίζεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν παρέχει θερμίδες. Επίσης, διατηρεί τις ιδιότητες του στο ψήσιμο και το βράσιμο.

health.in.gr