Φέτος, τα κολέγια θα δώσουν 1,6 εκατ. πτυχία, σύμφωνα με το U.S. Census (κι άλλοι 762.000 φοιτητές θα αποκτήσουν πτυχία, τα οποία δίνονται μετά από διετή φοίτηση). Ωστόσο, με την ανεργία να έχει φτάσει στο 9,9% και την υποαπασχόληση στο 17,1%, πολλοί φοιτητές σκέφτονται να μείνουν έξω από την ανεμική αγορά εργασίας και να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Έχοντας αυτό κατά νου, το Forbes έψαξε και βρήκε ποια μεταπτυχιακά διπλώματα θα παρέχουν τις καλύτερες ευκαιρίες, με βάση το μισθό και την απασχόληση, για την επόμενη δεκαετία. Για το λόγο αυτόν, μπήκε στο  Payscale.com, όπου ο χρήστης μπορεί να συγκρίνει το μισθό του με αυτόν άλλων ανθρώπων με παρόμοια δουλειά, συγκεντρώνοντας στοιχεία σε πραγματικό χρόνο από 16,5 εκατ. προφίλ.

Το Payscale αναζήτησε το μέσο μισθό ενός καταξιωμένου επαγγελματικά ανθρώπου για όλους εκείνους που κατέχουν ένα από τα 30 πιο συνηθισμένα πτυχία master. Ο τυπικός εργαζόμενος αυτής της ομάδας είναι 43 ετών και έχει 15 χρόνια εργασιακή εμπειρία. Οι μέσοι μισθοί κυμαίνονται από $121.000 για πτυχία ηλεκτρολόγου μηχανικού και μηχανικού Η/Υ μέχρι $53.500 για όσους κατέχουν πτυχίο συμβούλου. Επίσης, η κλίμακα πληρωμών που διαμορφώθηκε έδωσε τις πιο συνηθισμένες δουλειές για ανθρώπους που έχουν αποκτήσει κάποιο από αυτά τα πτυχία.

Στη συνέχεια το περιοδικό έψαξε στο Bureau of Labor Statistics για να δει πώς τα ποσοστά γρήγορης εύρεσης εργασίας αυξάνονται για αυτές τις δημοφιλείς εργασίες τα επόμενα δέκα χρόνια. Επίσης έλαβε υπόψη τον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας που προκύπτουν από τις ανάγκες αντικατάστασης για τα επόμενα 10 χρόνια. Και στις δύο περιπτώσεις το επάγγελμα του ιατρικού βοηθού (ΡΑ) ήρθε πρώτο. Θα υπάρξουν 29.000 θέσεις εργασίας, μια αύξηση κατά 39% για την επόμενη δεκαετία. Και θα χρειαστούν 57% περισσότεροι, για να αντικαταστήσουν όσους θα συνταξιοδοτηθούν.

Ένα άλλο πλεονέκτημα για το πτυχίο του ιατρικού βοηθού είναι ότι οι προϋποθέσεις για την απόκτησή του δεν είναι τόσο αυστηρές όσο για άλλα πτυχία που οδηγούν σε υψηλούς μισθούς, όπως των μηχανολόγων και των φυσικών, σύμφωνα με τον Al Lee, τον διευθυντή ποιοτικής ανάλυσης του Payscale. Οι ιατρικοί βοηθοί μπορούν να αποκτήσουν πτυχίο σε κάθε σχεδόν κλάδο και χρειάζεται να παρακολουθήσουν μόνο λίγα μαθήματα για να προετοιμαστούν για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Η αποζημίωση ποικίλλει πάρα πολύ, ανάλογα με την επαγγελματική πορεία, για πολλά από αυτά τα 30 πτυχία. Ένας εμπειρογνώμων ασφαλίσεων με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στα μαθηματικά μπορεί να αποκτήσει μέσο μισθό καταξιωμένου επαγγελματία γύρω στα $157.000. Αλλά ένας καθηγητής γυμνασίου ή λυκείου με το ίδιο πτυχίο μπορεί να φτάσει τα $57.800.

Η εστίαση μέσα σε ένα πτυχίο επίσης κάνει τη διαφορά. Έτσι, ένα ΜΒΑ που εστιάζει στα οικονομικά έχει μέσους μισθούς $124.000, ενώ εκείνα της λογιστικής αποφέρουν $72.500. «Δεν έχουν δημιουργηθεί ως ίσα όλα τα ΜΒΑ», παρατηρεί ο Al Lee.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του περιοδικού, το πτυχίο που αφορά Η/Υ είναι το δεύτερο καλύτερο. Σ’ αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται όσοι γίνονται σύμβουλοι ΙΤ και ανώτεροι μηχανικοί λογισμικού. Ο μέσος μισθός για αυτούς είναι $111.000, τέταρτος καλύτερος για τα 30 πτυχία της έρευνας. Οι ευκαιρίες απασχόλησης για όσους κατέχουν τέτοια πτυχία αναμένεται να φτάσουν στο 27% κατά την επόμενη δεκαετία, τέταρτη καλύτερη μεταξύ των κλάδων αυτών.

Τα χειρότερα μεταπτυχιακά διπλώματα αντιπαραθέτουν την επαγγελματική ικανοποίηση με τις οικονομικές απολαβές. Το να αποκτήσεις ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα στην εκπαίδευση ή στην κοινωνική εργασία (και τα δύο βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις) μπορεί να είναι ικανοποιητικό αλλά κοστίζει πολύ. Αν όμως είστε αποφασισμένοι να ακολουθήσετε αυτόν το δρόμο – και να χρεωθείτε $60.000 ή περισσότερα σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο – μην εγκαταλείψετε την άλλη σας δουλειά. Ο μέσος μισθός για έναν φτασμένο επαγγελματία είναι κάτω από $60.000 και η εργασιακή ανάπτυξη αναμένεται να περιοριστεί.

Ο Jean Morse, αντιπρύτανης του New York University School of Continuing and Professional Studies, υποστηρίζει την περίπτωση ενός ανώτερου πτυχίου είτε στην Αγγλική Φιλολογία είτε στις επιστήμες Η/Υ: «Ένα master βελτιώνει τις γενικές αναλυτικές ικανότητες, καθώς και τις γνώσεις. Επιπλέον, βελτιώνει τις επαφές μέσα στον κλάδο, καθώς υπάρχει το στοιχείο της δικτύωσης».

in.gr