Από τις απαρχές της Δημοκρατίας στο αρχαίο κράτος των Αθηνών μέχρι τις ιδεολογικές εξάρσεις του 20ού αιώνα και τη σημερινή καθιέρωση των φιλελεύθερων δημοκρατιών σε όλο τον κόσμο, η πολιτική πάντα μας συναρπάζει. Με το αντικείμενο αυτό έχουν ασχοληθεί μερικοί από τους μεγαλύτερους διανοητές όλων των εποχών, μεταξύ των οποίων οι «πατέρες της πολιτικής επιστήμης»: Αριστοτέλης, Μακιαβέλι και ο Charles-Louis de Secondat.

Σήμερα, η μελέτη της πολιτικής μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σύνθετο και περίπλοκο αντικείμενο. «Η πολιτική ως αντικείμενο περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά μεγάλο πλήθος θεμάτων», μας λέει ο καθηγητής Alan Hamlin, πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, «μεταξύ των οποίων οι διεθνείς σχέσεις, τα εναλλακτικά πολιτικά συστήματα και θεσμοί, οι πολιτικές συγκεκριμένων χωρών και περιοχών, η ανάλυση της πολιτικής και της πολιτικής φιλοσοφίας. Επίσης περιλαμβάνει ένα εύρος διαφορετικών προσεγγίσεων σε κάθε μία από αυτές τις περιοχές».

Ο Καθηγητής Hamlin εξηγεί την εσωτερική αξία της μελέτης της πολιτικής: «Οι πολιτικές δυνάμεις μας επηρεάζουν όλους και διαμορφώνουν τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Το να μελετούμε αυτές αλλά και τη διασύνδεσή τους μας βοηθάει να κατανοήσουμε τον κόσμο και σχεδόν σε κάθε πεδίο της πολιτικής όλοι συμφωνούν πως η πολιτική είναι πολύ σημαντική.

Είναι η πολιτική για εμένα;

Για να μπορεί κανείς να σπουδάσει πολιτική σε μεταπτυχιακό επίπεδο θα πρέπει να διαθέτει μια σχετική ευελιξία και να είναι ανοιχτός σε ένα εύρος επιχειρημάτων. «Θα πρέπει επίσης να είναι πρόθυμοι να ασκήσουν κριτική στις δικές τους ιδέες και να εμπλακούν σε διάλογο τόσο με τη σχετική βιβλιογραφία όσο και με τους συναδέλφους τους», όπως μας λέει ο καθηγητής Hamilton.

Ποια νομίζετε πως θα είναι τα οφέλη από έναν μεταπτυχιακό τίτλο στην πολιτική; «Η ικανότητα να ειδικεύεσαι σε συγκεκριμένες περιοχές της πολιτικής και να αναπτύσσεις μια βαθύτερη κατανόηση σε διάλογο με τους επιστήμονες και τους συμμαθητές σου», απαντά ο καθηγητής Hamlin. «Η μεταπτυχιακή μελέτη της πολιτικής μπορεί επίσης να έλθει ως συνέχεια ενός προπτυχιακού τίτλου σε πολλά διαφορετικά αντικείμενα».

Ποιες είναι οι καριέρες που προσφέρονται;

Όπως και η εξειδικευμένη γνώση που προσφέρεται από τη μελέτη ενός υπο-πεδίου, οι ικανότητες που ένας μαθητής μπορεί να αποκτήσει από ένα μεταπτυχιακό πτυχίο στην πολιτική είναι πολλές. Ο καθηγητής Hamlin αναφέρει τη δυνατότητα να περιγράφεις ιδέες, να σκέφτεσαι κριτικά και να ασχολείσαι με την ανάλυση ως ορισμένες από τις ικανότητες κάποιου που εξελίσσονται από το πεδίο.

Η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων σημαίνει πως οι απόφοιτοι της πολιτικής καλύπτουν ένα πλήθος διαφορετικών επαγγελμάτων. «Το προφανές είναι οι πολιτικοί φορείς, από τους τοπικούς δήμους μέχρι διεθνείς οργανισμούς και κυβερνητικές οργανώσεις, διάφορες ομάδες πίεσης αλλά και της δημοσιογραφίας καθώς και το πανεπιστήμιο», μας εξηγεί ο καθηγητής Hamlin. Στην πραγματικότητα, κάθε καριέρα στην οποία απαιτείται να συνθέσεις μεγάλες ποσότητες πληροφορίας και να ετοιμάσεις πλήρεις και κριτικές αναφορές είναι κατάλληλη για έναν απόφοιτο πολιτικών επιστημών.

Η μελέτη της πολιτικής σε μεταπτυχιακό επίπεδο είναι ένας καλός τρόπος για να ανοιχτούν δρόμοι και επιτρέπει σε όσους το κάνουν να εμπλακούν στις δύσκολες και περίπλοκες διαδικασίες στις οποίες στηρίζεται η λειτουργία του κόσμου μας.

 

Quacquarelli Symonds (QS)