Αποφοίτησα φέτος. Να ξεκινήσω κατευθείαν ένα ΜΒΑ και να βρω δουλειά μετά;
Για να μπορέσετε να αποκομίσετε τα μέγιστα από ένα ΜΒΑ, χρειάζεται κάποια επαγγελματική εμπειρία. Συνήθως απαιτείται τουλάχιστον τρία χρόνια «αληθινής» εργασίας σε διοικητική θέση. Διαφορετικά το ΜΒΑ θα είναι απλώς ένα «χαρτί».


Τα μαθηματικά δεν είναι το δυνατό μου σημείο θα τα καταφέρω στο ΜΒΑ;

Πρόκειται περί κλασικής φοβίας για πολλούς υποψηφίους. Μερικά προγράμματα απαιτούν υψηλότερο επίπεδο μαθηματικών ικανοτήτων απ’ ότι άλλα. Αλλά σε γενικές γραμμές δεν θα αντιμετωπίσετε ιδιαίτερα προβλήματα. Άλλωστε τα απαραίτητα μαθηματικά στο ΜΒΑ χρειάζονται σε ορισμένα μόνο μαθήματα, όπως Χρηματοοικονομικά και Στατιστική. Πρόκειται για απλά και «τυποποιημένα» μαθηματικά. Εάν όμως ανησυχείτε, μία επανάληψη ή κάποιο σύντομο πρόγραμμα προετοιμασίας που προσφέρουν όλα τα ΜΒΑ θα μπορούσε να σας βοηθήσει. Συζητήστε το θέμα με τη σχολή.


Με δέχτηκαν τρεις σχολές ΜΒΑ, οι οποίες όλες φαίνονται καλές. Πως θα διαλέξω;

Εάν ο στόχος σας είναι η εξασφάλιση μιας θέσης εργασίας μετά το πτυχίο, διαλέξτε τη σχολή που έχει την καλύτερη φήμη ανάμεσα στους εργοδότες και η όποια θα σας δώσει τις απαραίτητες διασυνδέσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών σας. Εφόσον είστε ικανοποιημένος με την αξιοπιστία της σχολής, τότε θα πρέπει να εξετάσετε το πρόγραμμα των μαθημάτων (πόσο μαθήματα επιλογής έχει κλπ.), το στιλ διδασκαλίας και ακόμη και το τι αίσθηση σας αποπνέει η κάθε σχολή. Σας ταιριάζει η κουλτούρα του συγκεκριμένου ιδρύματος;

Είμαι πάνω από σαράντα και προβληματίζομαι. Θα μπορώ να αισθάνομαι άνετα σε μια τάξη με εικοσάρηδες;
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πάρα πολλά στελέχη κάνουν ΜΒΑ στην δεκαετία των σαράντα και των πενήντα. Αντιθέτως πρόκειται γα μια πολύ θετική εμπειρία η ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία με διαφορετικές γενιές. Κανείς δεν έχει μετανιώσει για παρόμοια επιλογή. Ρωτήστε την σχολή που σας ενδιαφέρει τον μέσο όρο ηλικίας της τάξης.

Χρυσή Ηγουμενάκη