Πέρσι, λάβαμε στο αντίστοιχο αφιέρωμα για τον μαθητικό υπολογιστή πολλά σχόλια για μια λύση που κανέναν ειδικός των αλυσίδων δεν πρότεινε, ίσως γιατί κανείς δεν αναφέρθηκε ούτε πέρσι ούτε φέτος σε προτάσεις με βάση το λειτουργικό σύστημα. Μέσα από τα πολύτιμα αυτά σχόλια, φτάσαμε στο Σχολίνουξ…

Όπως διαβάζουμε στο scolinux.gr, το Σχολίνουξ (ή sxolinux) είναι ένα ελεύθερο και δωρεάν λειτουργικό σύστημα για μαθητές. Αποτελείται ως επί το πλείστον από ελεύθερο λογισμικό και βασίζεται στο Ubuntu Linux. O Δημήτρης Καλαμαράς τροποποίησε το Ubuntu ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες των Ελλήνων μαθητών, πρόσθεσε διαφορετικό γραφικό θέμα, εικονίδια και φυσικά λογότυπα, που να ταιριάζουν στο «κοινό» της διανομής, δηλαδή μαθητές Δημοτικού (Σχολίνουξ Junior) και Γυμνασίου.

Το Σχόλινουξ υπόσχεται ασφάλεια, δηλαδή απαλλαγή από ιούς και κακόβουλο λογισμικό, σωστή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του υπολογιστή, και κυρίως εκμάθηση ενός διαφορετικού μοντέλου οικοδόμησης της γνώσης (εποικοδομητικού-συνεργατικού), πράγμα που δεν μπορεί να υπάρχει στα ιδιόκτητα λειτουργικά συστήματα (βλέπε Windows). Τέλος, έχει μηδενικό κόστος. Για το Sxolinux δεν πληρώνετε τίποτα.

Πρόκειται για μια φιλική διανομή Linux για μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού και Γυμνασίου με όλα τα σχολικά βιβλία σε μορφή PDF και όλο το εκπαιδευτικό λογισμικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, για το οποίο υπάρχει αποθετήριο για διανομές Ubuntu.

Οι απαιτήσεις του Σχολίνουξ είναι πραγματικά μικρές: φτιάξτε ή αξιοποιήστε ένα σύστημα με 384ΜΒ μνήμη RAM(!), και εάν επιλέξετε να το εγκαταστήστε (μπορεί να τρέξει από το λεγόμενο Live DVD), αφιερώστε ένα τμήμα 10GB -η κανονική έκδοση του Σχόλινουξ απαιτεί μόλις 4GB και το Σχολίνουξ Junior (για τα παιδιά Δημοτικού) κάτι παραπάνω από 6GB.

Το Σχολίνουξ, όπως κάθε διανομή Linux, μπορεί να συνυπάρξει με τα Windows στον ίδιο σκληρό δίσκο. Κατά την εγκατάστασή του, δεν πειράζει τα Windows, απλώς τους μειώνει (όσο θέλετε) τον χώρο που καταλαμβάνουν προκειμένου να εγκατασταθεί το ίδιο.

Κατεβάστε το αρχείο .iso, ελέγξτε την εγκυρότητα του αρχείου λήψης και κάψτε το σε ένα DVD.

Libre Office

Για τη συγγραφή κειμένων, υπολογιστικών φύλλων, παρουσιάσεις και άλλα τινά τα οποία γνωρίζουμε από το MS Office, η κοινότητα ελεύθερου/ανοικτού λογισμικού προτείνει το LibreOffice.

Τo LibreOffice έχει έξι εφαρμογές: Επεξεργαστή κειμένων με το Writer, υπολογιστικά φύλλα με το Calc, παρουσιάσεις με το Impress, σχεδίαση και ζωγραφική με το Draw, πρόγραμμα διαχείρισης μαθηματικών τύπων και υπολογισμών με το Math και την εφαρμογή διαχείρισης βάσεων δεδομένων Base.
    
Η τεράστια και κυρίως ενθουσιώδης κοινότητα χρηστών παρέχει την απαιτούμενη υποστήριξη και στο Διαδίκτυο θα βρείτε πλήθος φόρουμ για αυτό.

Και σε αυτήν την περίπτωση, οι απαιτήσεις από το σύστημα είναι μάλλον αστείες σε σχέση με όσα έχουμε συνηθίσει.

Παρακαλούμε θεωρήστε ευπρόσδεκτες τις προτάσεις σας για την χρήση ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού προς τους γονείς. Ιδιαίτερα η εμπειρία σας από τη χρήση του από γονείς που έδειξαν στα παιδιά τους όχι μόνο τη χρήση αλλά και τη φιλοσοφία του…

Δείτε επίσης: Εάν επιμένετε ότι χρειάζεστε τα παραδοσιακά βιβλία, εξετάστε τις Ανταλλαγές σχολικών βιβλίων – Το CaptainBook.gr φέρνει κοντά τους γονείς μαθητών που χαρίζουν ή αναζητούν σχολικά βιβλία.

In.gr Τεχνολογία