Η Πυξίδα έχει φιλοξενήσει αρκετές φορές τις ταξιδιωτικές περιηγήσεις της Σάσα (CONTINUITA‘). Ήρθε η ώρα να φιλοξενήσει και τις… γευστικές της! Η Σάσα άνοιξε ένα καινούργιο ιστολόγιο, το έχει ονομάσει Ελάτε στην Κουζίνα Μου, και ως γνήσια Ιταλίδα μοιράζεται μαζί μας μερικές από τις συνταγές της πατρίδας της. Τρεις από αυτές «χαρίζει» στην Πυξίδα: Μελιτζάνες σε ελαιόλαδο, Κολοκυθάκια από σκαπέτσε και Πάστα άλα σιτσιλιάνα. Απολαύστε τις!

DSC04516.JPGΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΕ ΕΛΙΟΛΑΔΟ

Οι μελιτζάνες σε ελαιόλαδο είναι ίσως ένα από τα πιο γνωστά κονσερβοποιημένα λαχανικά σε όλη την Ιταλία. H συνταγή τους ποικίλει από περιοχή σε περιοχή και, μερικές φορές, ακόμη από πόλη σε πόλη.

Είναι ωραίο συνοδευτικό για μια χοιρινή μπριζόλα και ιδανικές για ορεκτικά ή γέμιση για σάντουιτς.
Υλικά για τις μελιτζάνες σε ελαιόλαδο:
» 2kg μελιτζάνες (δεν πρεπει να εχουν πολλα σπορια )
» 1 λίτρο λευκό ξύδι
» αλάτι
» ελαιόλαδο
» σκόρδο
» ρίγανη
» καυτερή πιπεριά
Προετοιμασία :
Έπλυνα και ξεφλούδισα τις μελιτζάνες και τις εκοψα σε πολύ λεπτές φέτες, τις τοποθέτησα σε ένα στραγγιστήρι πασπαλισμενες ομοιόμορφα με αλάτι. Τις καλύψα με ένα βάρος (εγώ έβαλα ένα τάπερ γεμάτο με νερό). Τις άφησα για περίπου 1 ώρα για να απελευθερώσουν όλο το νερό τους.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα έριξα 1 μέρος νερό, 2 μέρη ξύδι και τα έφερα σε σημείο βράσμού. Καθάρισα με το χέρι τις μελιτζάνες πιέζοντας πολύ καλά για να φύγει όλο το νερό και τα βούτηξα στο νερό με το ξύδι για 3 – 5 λεπτά (δεν πρέπει να μαλακώσουν).
Τις στράγγισα και τις τοποθέτησα αραιά πάνω σε ένα τραπεζομάντιλο για τουλάχιστον 12 ώρες.
Στη συνέχεια τις τοποθέτησα σε γυάλινα βάζα αποστειρωμένα, προσθέτοντας σκόρδο, ρίγανη και καυτερή πιπεριά κάθε λίγες στρώσεις. Όλα αυτά τα κάλυψα με λάδι.
Την άλλη μέρα πρόσθεσα και άλλο λάδι (πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 εκ. επάνω από τις μελιτζάνες. Τα σφράγισα και τα φύλαξα σε δροσερό, ξηρό μέρος. 
Θα τις φάμε στις χειμωνιάτικες μέρες ….

(τη συνταγή μπορείτε να τη βρείτε και σε αυτό το url: http://sasarompola.blogspot.com/2011/09/blog-post_01.html)

DSC04503.JPGΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΑΛΛΑ ΣΚΑΠΕΤΣΕ

Τα κολοκυθάκια άλα σκαπέτσε είναι μια τυπική προετοιμασία χορταρικών και ψαριών της περιοχής της Καμπάνια (Νάπολη) στο Νότο της Ιταλίας. Ο όρος scapece, ισπανικής προέλευσης (από το escabeche) υποδηλώνει ένα παρασκεύασμα με βάση το τηγάνισμα του συστατικού (συνήθως ψάρι ή λαχανικά) αρωματισμένο με ξύδι. 

Όλα αυτά τα παρασκευάσματα, που αρχικά γεννήθηκαν για να διατηρήσουν καλύτερα τα τρόφιμα στη συνέχεια έγιναν παραδοσιακές συνταγές. 
Συστατικά 
Κολοκυθάκια
Ξύδι
Σκόρδο 1-2 σκελίδες
Δυόσμος 
Καυτερή πιπεριά 
Αλάτι
Λάδι για τηγάνισμα 
Λάδι ελιάς 
Προετοιμασία 
Πλένουμε τα κολοκυθάκια, στη συνέχεια τα κόβουμε σε ροδέλες περίπου 3-4 εκατοστά. Τηγανίζουμε τα κολοκύθια και όταν ροδίσουν, τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να αποβάλουν το περιττό λάδι. 
Τακτοποιούμε τα τηγανητά κολοκυθάκια σε στρώσεις μέσα σε ένα σκεύος. Σε κάθε στρώση βάζουμε λίγα θρυμματισμένα φύλλα δυόσμου, τριμμένο σκόρδο ή φύλλα μέντας. 
Ρίχνουμε το ξίδι και 2 ή 3 κουταλιές λάδι ελιάς. Καλύπτουμε τα κολοκυθάκια με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε για τουλάχιστον 24 ώρες πριν από το σερβίρισμα. 
   Συμβουλή 
Η οξύτητα του πιάτου εξαρτάται από το προσωπικό σας γούστο και το είδος του ξιδιού που χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να ετοιμάσετε με τον ίδιο τρόπο και τις μελιτζάνες. Τα λαχανικά μπορούμε να κόψουμε σε ροδέλες, σε φέτες ή σε λωρίδες.

(τη συνταγή μπορείτε να τη βρείτε και σε αυτό το url: http://sasarompola.blogspot.com/2011/09/blog-post.html)

IMAG0186.jpgΠΑΣΤΑ ΑΛΛΑ ΣΙΤΣΙΛΙΑΝΑ

Όπως συμβαίνει με όλες τις παραδοσιακές τοπικές συνταγές μπορείτε να προσθέστε υλικά (μερικές μαύρες ή πράσινες ελιές και κάπαρη ) και να χρησιμοποιήσετε πεκορίνο αντί για το τυρί παρμεζάνα. Σας προτείνω να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή και στη συνέχεια να διασκεδάστε ή να εφεύρετε τη δική σας παραλλαγή. 

Υλικά 
500 γρ ζυμαρικά (πέννες, σπαγεττα ή άλλα )
Μελιτζάνες (σε φέτες ή σε κύβους)
Μπέικον *** προαιρετικό
Ντομάτες ξεσποριασμένες και χωρίς φλούδα
Κρεμμύδι σκόρδο
Πιπέρι η πιπέρισες
Κομματάκια τυρί μοτσαρέλλα ή μετσοβόνε ανάμεσα στα ζυμαρικά
Τυρί τριμμένο – παρμεζάνα ή πεκορίνο (ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΓΕΥΣΗ)
Βασιλικό (τελικό πασπάλισμα ή και ολόκληρα φύλλα) 
Εκτέλεση 
Σε ένα αντικολλητικό ψήνετε τις μελιτζάνες (που προηγούμενως έχετε ανακατέψει με τα χέρια με λίγο λάδι 1 -2 κουταλιές ) 
Στο ίδιο αντικολλητικό ροδίστε ψιλοκομμένα κρεμμύδια και μπέικον. 
**** Το ψήσιμο στο αντικολλητικό είναι πιο υγιεινό γιατί με αυτό το τρόπο χρησιμοποιείτε ελάχιστο λάδι.
Ετοιμάστε μια σάλτσα με μια σκελίδα σκόρδο και τις ντομάτες, περασμένες από μύλο ή αν προτιμάτε σε κομμάτια (χωρίς λάδι). 
Βράστε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό. Στραγγίστε και ανακατέψτε τα με τη σάλτσα.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος τοποθετήστε τις μελιτζάνες, το μπέικον λίγες κουταλιές σάλτσα και πασπαλίστε με τυρί. 
Βάλτε μια στρώση ζυμαρικών με κομματάκια από μοτσαρέλλα ή άλλο τυρί τις αρέσκειά σας σκορπίστε στην επιφάνεια λίγες μελιτζάνες και σάλτσα, πασπαλίστε με τυρί τριμμένο και βασιλικό. 
*** Μπορείτε να βάλετε λάδι πριν μπει στο φούρνο ή αφού μπει. Με αυτό τον τρόπο το λάδι κρατάει τα συστατικά του.
Τοποθετήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για δεκαπέντε λεπτά.

(τη συνταγή μπορείτε να τη βρείτε και σε αυτό το url: http://sasarompola.blogspot.com/2011/08/blog-post_28.html)

Πέννυ Μπροτζάκη