Η περίοδος μετά τον τοκετό είναι μία πολύ σημαντική διατροφικά περίοδος στη ζωή σας. Αρκετές γυναίκες ξεκινούν ακόμη και εξαντλητικές δίαιτες για να χάσουν το βάρος που απέκτησαν τους προηγούμενες εννέα μήνες.

Μία τέτοια κίνηση είναι λανθασμένη, ειδικά εάν η οποιαδήποτε προσπάθειά τους συνεπάγεται ελλιπή λήψη των απαραίτητων διατροφικών στοιχείων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, που είναι αναγκαία για τη γρήγορη και ασφαλή ανάκαμψη του οργανισμού της λεχώνας.

Υγιεινή διατροφή και σταδιακή αύξηση της άσκησης, μπορεί να οδηγήσει το σώμα σας, μέσα σε 6 μήνες, στην προηγούμενή του κατάσταση. Αρχίζοντας από το απλό βάδισμα, ακολουθήστε κάποιο πρόγραμμα άθλησης-άσκησης, υπό έναν όρο: Να ακούτε το σώμα σας!
 
Πέραν όμως από την ενέργεια που απαιτεί ο οργανισμός της νέας μητέρας για να ανταποκριθεί στους καινούργιους της ρόλους, όλα τα θρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία εξακολουθούν να είναι απαραίτητα για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη του νεογέννητου μέσω του θηλασμού. Τα πλήρη θρεπτικά συστατικά στο μητρικό γάλα, θα γίνουν η ολοκληρωμένη διατροφή του μωρού.
 
Εξακολουθήστε να παίρνετε το συμπλήρωμα διατροφής που παίρνατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μην ξεχνάτε πως κατά τη διάρκεια του τοκετού υπήρξε απώλεια αίματος με όλα τα συστατικά του, που πρέπει να αναπληρωθεί μαζί και αυτά.

Όταν θηλάζετε, όλα αυτά τα συστατικά πρέπει να τα παίρνετε σε μεγαλύτερη ποσότητα. Τρώγοντας σωστά, μαθαίνει και ο οργανισμός του μωρού σας στη σωστή διατροφή! Ξεκινά τη ζωή του χωρίς διατροφικές ανεπάρκειες και με όλα τα εφόδια που χρειάζεται το ανοσοποιητικό του για να προσαρμοστεί, να επιβιώσει και να αναπτυχθεί στο νέο περιβάλλον του. Η ανάπτυξή του που άρχισε ως έμβρυο στην κοιλιά σας, θα συνεχίζεται για πολύ καιρό ακόμη. Κι όσο καιρό τουλάχιστον θηλάζει, το γάλα σας πρέπει να είναι το προϊόν της σωστής διατροφής σας. Βλέπετε, τώρα πια, είστε άμεσα υπεύθυνη για την ποιότητα της ζωής δυο ατόμων. Αλλά και κάτι άλλο: ο θηλασμός καίει τουλάχιστον 500 θερμίδες την ημέρα!

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να «τρώνε για δύο», αφού αυτές οι έξτρα 500 θερμίδες την ημέρα αντιστοιχούν σε ένα ελαφρύ γεύμα, όπως είναι ένα τοστ με πολύσπορο ψωμί, κίτρινο τυρί και καπνιστή γαλοπούλα ή τόνο (σε κονσέρβα άλμης), μαζί με ένα μεγάλο ποτήρι γάλα. Εκτός από την αυξημένη απαίτηση σε ενέργεια, οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να καταναλώνουν άφθονα υγρά ώστε να μην αφυδατωθούν, πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ασβέστιο, μέταλλα και βιταμίνες.

Η ελλιπής πρόσληψη των συστατικών αυτών στη διατροφή του θηλασμού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κυρίως στον οργανισμό της θηλάζουσας και σε πολύ μικρότερο βαθμό στην ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος που καταναλώνει το νεογέννητο.

Κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα μπορούν να διασφαλίσουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος υψηλής ποιότητας και να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της μητέρας σε θερμίδες και πρωτεΐνες.

Ευτυχώς σήμερα, υπάρχει πλέον πολυβιταμινούχα σκεύασματα, που με μία κάψουλα ημερησίως συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας της μητέρας και του εμβρύου, βοηθούν στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών για βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, συμπληρώνουν τις ημερήσιες ανάγκες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καλύπτουν 100% τις ημερήσιες ανάγκες σε σίδηρο και τις αυξημένες ανάγκες σε φυλλικό οξύ. Τα σκεύασματα διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία.

*Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Μαιευτικής & Γυναικολογικής Εταιρείας

health.in.gr