Την έντονη αντίδραση των Λίβυων εξεγερμένων προκαλεί η φυγή του γιου του Καντάφι, Αλ-Σάαντι, στον Νίγηρα. Η χώρα αναμένεται να του δώσει άσυλο για «ανθρωπιστικούς λόγους». «Δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται στις γειτονικές χώρες να δίνουν καταφύγιο σε τέτοιους εγκληματίες» λέει εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Την ίδια ώρα, οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι καθυστερεί η προέλαση στην Μπάνι Ουαλίντ, ένα από τα τελευταία προπύργια του Μουαμάρ Καντάφι.

Το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό ότι ο Αλ-Σάαντι Αλ-Καντάφι είχε περάσει στο Νίγηρα. Αν και στρατιώτες σταμάτησαν την αυτοκινητοπομπή, στην οποία επέβαινε ο γιος του Καντάφι, ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να του δοθεί άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους.

Αυτό συνάντησε την έντονη αντίδραση των εξεγερμένων. «Δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται σε αυτούς τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει» δήλωσε ο Τζαλάλ αλ-Γκαλάλ, εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

«Δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται στις γειτονικές χώρες να δίνουν καταφύγιο σε τέτοιους εγκληματίες» πρόσθεσε.

Καθυστερεί η προέλαση στην Μπάνι Ουαλίντ

Οι Λίβυοι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν ότι η προέλαση στην Μπάνι Ουαλίντ (ένα από τα τελευταία προπύργια του Μουαμάρ Καντάφι, όπου συνάντησαν ισχυρή αντίσταση), θα καθυστερήσει, μετέδωσαν τη Δευτέρα αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου Αχμεντ Μπάνι είπε στους δημοσιογράφους ότι «το σχέδιο για την Μπάνι Ουαλίντ για την ώρα είναι να περιμένουμε».

Ο τηλεοπτικός σταθμός Al Arabiya επικαλέστηκε τον Μπάνι, ο οποίος δήλωσε ότι «οι ταξιαρχίες του Καντάφι χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και έχουν τοποθετήσει εκτοξευτήρες πυραύλων στις οροφές των σπιτιών όπου κατοικούν πολίτες καθιστώντας αδύνατο για τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών ή των συμμαχικών πολεμικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ να επιτεθούν».

Οι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν την Κυριακή ότι ελέγχουν ένα μεγάλο τμήμα της πόλης, η οποία βρίσκεται 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, αλλά «εξακολουθούν να υπάρχουν θύλακες αντίστασης».

Σύμφωνα με το Al Arabiya, οι αντικαθεστωτικοί προελαύνουν τώρα προς τη Σύρτη, γενέτειρα του Καντάφι.

Εν τω μεταξύ, ο δεύτερος στην ιεραρχία του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η η Λιβύη θα αποκτήσει μια νέα μεταβατική κυβέρνηση εντός δέκα ημερών από τη στιγμή που οι αντικαθεστωτικοί θα αναλάβουν τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας.

«Αυτή η νέα κυβέρνηση θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από διαφορετικές περιοχές της Λιβύης», είπε ο Τζιμπρίλ.

Αποσύρεται χαρτονόμισμα με τον Καντάφι

Οι λιβυκές τράπεζες αποφάσισαν να αποσύρουν από την κυκλοφορία χαρτονόμισμα των 50 δηναρίων στο οποίο απεικονίζεται ο Καντάφι με γυαλιά και παραδοσιακή φορεσιά.

«Οι τράπεζες συμφώνησαν να ξεκινήσουν να συλλέγουν τα χαρτονομίσματα αυτά και να τα παραδώσουν στην Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα αποφασίσει τι θα τα κάνει», δήλωσε ο Ταλάλ αλ-Νταγκίσι, υπεύθυνος ενός υποκαταστήματος της Εθνικής Εμπορικής Τράπεζας, στην Πλατεία των Μαρτύρων στην Τρίπολη.

Το χαρτονόμισμα αυτό που ισοδυναμεί με περίπου 40 δολάρια, είναι το μεγαλύτερης αξίας χαρτονόμισμα της Λιβύης. Κυκλοφόρησε το 2008 παραμονή της επετείου του πραξικοπήματος που έφερε τον Καντάφι στην εξουσία το 1969.

Στη Λιβύη επί Καντάφι χρησιμοποιείτο το δηνάριο αντί της λίρας της εποχής της βασιλείας.

Ο Καντάφι απεικονίζεται και στο χαρτονόμισμα του ενός δηναρίου, ωστόσο δεν έγινε γνωστό εάν θα αποσυρθεί και αυτό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ