Μήνυμα οπαδούς του να μην εγκαταλείψουν το αγώνα έναντι αυτών που θέλουν να αποικίσουν τη Λιβύη απηύθυνε ο Μουαμάρ Καντάφι μέσα από τηλεοπτικό σταθμό στη Συρία.

«Δεν είναι δυνατό να παραδοθεί η Λιβύη στους αποικιοκράτες για άλλη μια φορά. Δεν μας μένει πια κάτι άλλο από το να πολεμήσουμε μέχρι τη νίκη και την ήττα του πραξικοπήματος» προσθέτει ο Καντάφι.

Το μήνυμα διάβασε ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Al-Rai, Μισάν Τζουμπούρι, το απόγευμα της Δευτέρας.

Όπως είπε ο ίδιος, επρόκειτο να μεταδοθεί τηλεοπτικό μήνυμα «του αρχηγού των επαναστατών» αλλά αυτό «αναβλήθηκε για λόγους ασφάλειας».

Ο ίδιος τηλεοπτικός σταθμός είχε μεταδώσει και άλλα μηνύματα του Καντάφι στο διάστημα πριν και μετά την κατάληψη της Τρίπολης από τους αντικαθεστωτικούς.

Ο διευθυντής του σταθμού ήταν Ιρακινός σουνίτης πρώην βουλευτής που έχει εγκατασταθεί στην Δαμασκό. Δηλώνει ότι απεχθάνεται τους δικτάτορες αλλά υποστηρίζει ότι ο Μ.Καντάφι ενσαρκώνει την αντίσταση κατά της ξένης κατοχής στην χώρα του.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα έδειχνε ότι ο Καντάφι «βρίσκεται ανάμεσα στους μαχητές του και το λαό και ηγείται του αγώνα από τα εδάφη της Λιβύης και όχι τη Βενεζουέλα ή τον Νίγηρα», διαψεύδοντας έτσι φήμες ότι ο Καντάφι έχει ήδη καταφύγει στο εξωτερικό.

Ακόμα όμως και αν ο ίδιος ο Καντάφι παραμένει στη Λιβύη, πιθανόν στην έρημο στο νότο, δεκάδες συνεργάτες του φέρονται να έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με το Al Arabiya που επικαλείται πηγές από τη κυβέρνηση του Νίγηρα, τουλάχιστον 32 άτομα που ήταν κοντά στον Καντάφι έχουν περάσει στο Νίγηρα. Δεν διευκρινίστηκε όμως αν ήταν μέλη της οικογένειας του ή συνεργάτες και αξιωματούχοι.

Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, η Κίνα δήλωσε ότι αναγνωρίζει το Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμο εκπρόσωπο της Λιβύης.

Μαζί με τη Ρωσία, η Κίνα ήταν μία από τις λίγες χώρες που απέφευγαν να αναγνωρίσουν διπλωματικά τη νέα κατάσταση στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα δεν είχε υποστηρίξει την επέμβαση του ΝΑΤΟ αν και δεν την καταψήφισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στο εσωτερικό της χώρας, δυνάμεις φιλικές προς τον Καντάφι οργάνωσαν τη Δευτέρα σύντομες επιχειρήσεις στο Ρας Λανούφ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν πηγές από την πλευρά του νέου καθεστώτος, περίπου 15 υπάλληλοι των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων έβαλαν φωτιές σε μία προφανή απόπειρα σαμποτάζ. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών και πέντε από τους σαμποτέρ σκοτώθηκαν.

Ταυτόχρονα, και πιθανόν συντονισμένα, οπλισμένοι άνδρες σε κόμβοϊ οχημάτων (που ίσως έφτανε ακόμα και τα 40) επιτέθηκαν στη πόλη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλα 10 άτομα.

Ακόμη, συνεχίζονται οι μάχες στο Μπάνι Ουαλίντ, το τελευταίο ίσως προπύργιο των κανταφικών στη χώρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό