Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ Ντε Βιλπέν έλαβαν 20 εκατομμύρια δολάρια από Αφρικανούς ηγέτες, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν μερικώς τις προεκλογικές τους καμπάνιες. Αυτά τουλάχιστον καταγγέλλει ο δικηγόρος Ρομπέρ Μπουρζέ. Από την πλευρά τους, οι δύο πρώην ηγέτες της Γαλλίας ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να καταθέσουν μήνυση κατά του δικηγόρου για συκοφαντία.

Ο Ρομπέρ Μπουρζέ δήλωσε ότι είχε δώσει ο ίδιος χαρτοφύλακες με χρήματα στον Ζακ Σιράκ.

Ωστόσο, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις ή ίχνη» για τις μυστικές πληρωμές.

Ο Γάλλος δικηγόρος -ανεπίσημος σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, για θέματα Αφρικής- δήλωσε σε συνέντευξή του ότι στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και του 1990, όταν ο Ζακ Σιράκ ήταν δήμαρχος Παρισιού, του είχε παραδώσει ο ίδιος αρκετές βαλίτσες με χρήματα.

Τόνισε ότι οι χαρτοφύλακες περιείχαν κάθε φορά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια.

Την Κυριακή, ο δεύτερος στην ιεραρχία του καθεστώτος του Λοράν Γκμπαγκμπό, στην Ακτή
του Ελεφαντοστού, Μαμαντού Κουλιμπαλί, νυν πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, είπε ότι το 2002 μεταβιβάστηκε «με βαλίτσα» στον τότε πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ποσό των περίπου τριών
εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό να καλυφθούν δαπάνες της προεκλογικής εκστρατείας του.

Οι Σιράκ και Ντε Βιλπέν αρνούνται τις κατηγορίες. Ο δικηγόρος του πρώτου δήλωσε, μάλιστα, ότι σκοπεύει να καταθέσει μήνυση κατά του Ρ.Μπουρζέ για συκοφαντική δυσφήμιση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ