Την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, τις σύνθετες διεργασίες που συντελούνται στα κράτη της Ευρωζώνης και γενικότερα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το προσεχές δίμηνο, ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση της 21ης Ιουλίου, ανέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

«Θα κάνουμε σκόντο ή φεύγουμε μπροστά;» διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος και επισήμανε ως θετική τη συμφωνία της ΝΔ στην επίσπευση της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2012.

Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί μία επικίνδυνη διεθνή κατάσταση, στην οποία η ίδια είναι ένας μικρός συντελεστής και απέδωσε σε οικονομικά κέντρα και στις περιβόητες αγορές την προσπάθεια «να καταστήσουν την Ελλάδα μοχλό για την αμφισβήτηση της Ευρωζώνης».

«Μετά την απόφαση της 21ης Ιουλίου κάποια συμφέροντα επιχειρούν να την καταστήσουν αδύναμη» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε ότι «δεν είναι εύκολες για κανένα αυτές οι αποφάσεις. Αν δεν τις παίρναμε, η Ελλάδα θα ήταν ο εύκολος στόχος» και έθεσε το δίλημμα που πρέπει να απαντηθεί: «Είτε θα θωρακίσουμε τώρα τη χώρα, είτε θα παρατείνουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή, με όποιες συνέπειες υπάρξουν».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εάν κερδηθεί τώρα το στοίχημα, θα μας καταλογίζουν ότι περικόψαμε συντάξεις. Αν δεν κερδηθεί, τότε η χώρα θα γυρίσει δεκαετίες πίσω, με ιστορικό και εθνικό κόστος».

Ο κ. Βενιζέλος ανέλυσε διεξοδικά τις πολιτικές και κοινωνικές δυσκολίες, που επικρατούν στις χώρες της ΕΕ, επανέλαβε τους λόγους που υστέρησαν τα έσοδα και αντέκρουσε την κριτική ότι επήλθε ρήξη στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, λέγοντας ότι «με την τρόικα τα πράγματα έγιναν, όπως τα είπαμε εγώ και ο Όλι Ρέν» και πρόσθεσε: «Δεν μπλοφάρουμε. Η συζήτηση δεν γίνεται με χαρτοπαικτικούς όρους».

Παραδέχθηκε ακόμη ότι το 2012 η ύφεση θα παραμείνει, αλλά θα είναι μικρότερη, επαναλαμβάνοντας, όπως και στη Θεσσαλονίκη, ότι «ο Σεπτέμβριος και Οκτώβριος θα είναι ‘κολασμένοι’ μήνες για να περάσει από τα Κοινοβούλια η απόφαση της 21ης Ιουλίου» και ακόμη ανέφερε ότι είναι πολύ θετικές οι μέχρι τώρα απαντήσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Ο Ευ.Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στις 22 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΔΝΤ και τόνισε ότι σε περίπτωση που επικυρωθεί μέχρι 31 Οκτωβρίου, η συμφωνία του Ιουλίου, «θα πέσει χρήμα 7 δισ. στην αγορα και θα γίνει εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ