Το διάστημα της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Αργεντινή αναπτύχθηκαν από τους πολίτες εναλλακτικές μορφές οικονομίας στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν. Οι μορφές αυτές δεν είχαν τα κλασικά χαρακτηριστικά της εμπορευματικής οικονομίας, δηλαδή παραγωγή αγαθών και παροχή υπηρεσιών με κέρδος και στόχο την αύξηση της κατανάλωσης. Ήταν η άμυνα των κατοίκων της Αργεντινής στη φτώχια και ο τρόπος που βρήκαν να καλύψουν τις ανάγκες τους, μέσα από δεσμούς αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης.

Μία από τις λύσεις ήταν το «Τρουέκε», ένα μεγάλο ανταλλακτικό παζάρι αγαθών και υπηρεσιών. Υπολογίζεται ότι 10 εκατομμύρια κάτοικοι της Αργεντινής κατέφυγαν στο Τρουέκε, που έλαβε μεγάλες διαστάσεις στη χώρα. Τα μέλη του, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκε η αιματοχυσία και η βία από τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να επιβιώσουν σε μια χώρα πτωχευμένη.

Η βασική αρχή λειτουργίας μιας ομάδας Τρουέκε είναι ότι το κάθε μέλος της είναι ταυτόχρονα παραγωγός και καταναλωτής, γι΄αυτό και τα μέλη έχουν πάρει την ονομασία prosumidores. Μια σύνθετη λέξη που αποτελείται από τις λέξεις productores (παραγωγοί) και consumidores (καταναλωτές). Το κάθε μέλος της ομάδας είναι παραγωγός και προσφέρει υποχρεωτικά μια υπηρεσία ή ένα προϊόν στο σύνολο των μελών της ομάδας και ταυτόχρονα το σύνολο των μελών είναι η αποκλειστική πελατεία αυτών των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων. Καθώς όλα τα μέλη είναι ταυτόχρονα παραγωγοί και καταναλωτές, κανείς δεν επιδιώκει το κέρδος, αλλά προσπαθεί μέσω της ανταλλαγής να καλύψει πραγματικές του ανάγκες.

Στην Ελλάδα είδαμε εικόνες από το μεγάλο αυτό παζάρι και ακούσαμε μαρτυρίες των ανθρώπων που συμμετείχαν από την εκπομπή Εξάντας, του Γιώργου Αυγερόπουλου. Ο δημοσιογράφος βοήθησε στο αφιέρωμα του in.gr παραχωρώντας οπτικοακουστικό υλικό από την εκπομπή του (δείτε το βίντεο στην πρώτη σελίδα του αφιερώματος στην Κοινωνική Οικονομία, δεξιά). «Τελικά τι είναι η Αγορά;» αναρωτιέται ένας Αργεντινός που έχει έρθει στο Τρούεκε. «Η Αγορά είμαστε όλοι εμείς! Είναι περισσότερο απλή και κοντινή προς εμάς απ’ όσο νομίζουμε. Είναι εφικτό λοιπόν, να μετατρέψεις κανείς το επιχειρησιακό σύστημα ξεκινώντας απ’ αυτήν την Αρχή. Έτσι, στην Αγορά του Τρουέκε, αυτό στο οποίο δίνεται μεγάλη σημασία, είναι η ανταλλαγή».

Ήταν τόσο μεγάλη η ανάπτυξη του Τρουέκε στην Αργεντινή, ώστε το ίδιο το Δ.Ν.Τ.το χαρακτήρισε ως «οικονομική τρομοκρατία» για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, μαθαίνουμε μέσα από την εκπομπή. Ύστερα από απαγορεύσεις και κυρώσεις που ανακοινώνουν ο Πρόεδρος Δουάλδε και ο υπουργός οικονομικών Ρομπέρτο Λαβάνια, μετά το 2003, το Τρουέκε πέφτει σε παρακμή.

Τα ανταλλακτικά όμως παζάρια δεν εξαντλούν τη λειτουργία τους μόνο στις χώρες της Λ. Αμερικής. Η ιδέα κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς διεθνώς. Όπως δείχνουν τα στοιχεία στην Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία, δημιουργούνται όλο και περισσότερα δίκτυα ανταλλαγής. Το lets – linkup, που δραστηριοποιείται σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, το Sel Terre στη Γαλλία, τα Tauschringe.de, Tauschen regional, Tauschring portal, Tauschringadressen στη Γερμανία, το Lets στην Αυστραλία είναι μερικά από αυτά.

Εύα Χατζηαργυροπούλου

in.gr