Μόλις στα μέσα Ιουνίου 2011, μια ομάδα ενεργών καθηγητών στη Χίο, συγκρότησε ένα Μορφωτικό Σωματείο με την επωνυμία «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΧΙΟΥ – ΑΛΛΗΛΩΝ ΕΝΕΚΑ». Πρόκειται για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, ανθρώπων που λειτουργούν με κριτήριο την ανιδιοτελή προσφορά, κάτι που στο χώρο της εκπαίδευσης είναι εξαιρετικά σπάνιο και η ιδιωτική παραπαιδεία ακμάζει.

Οι εμπνευστές αυτής της ιδέας Λεωνίδας Πυργάρης φιλόλογος και Δημήτρης Μπεκριδάκης θεολόγος, απάντησαν σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, σχετικά με το εγχείρημα, για τους αναγνώστες του in.gr

Συνέντευξη στο Βασίλη Σκαλιώρα

Πότε και από ποιους ξεκίνησε αυτή η ιδέα και πόσους καθηγητές αφορά αυτή τη στιγμή; Πείτε μας για την επιλογή του «Αλλήλων Ένεκα» σαν όνομα του σωματείου.

Την ιδέα για την ίδρυση του Σωματείου είχαν εδώ και δύο χρόνια οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης στη Χίο, Λεωνίδας Πυργάρης, φιλόλογος, και Δημήτρης Μπεκριδάκης, θεολόγος. Και οι δύο είχαμε εργαστεί ως σχεδιαστές – αξιολογητές στο πρόγραμμα «Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη», επί 6 έτη. Το πρόγραμμα αυτό, όπως γνωρίζετε, λόγω οικονομικών δυσχερειών έχει ουσιαστικά καταργηθεί. Η εμπειρία μας, όμως, από το Κέντρο Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης στη Χίο ήταν ιδιαίτερα θετική. Γι’ αυτό και λάβαμε την πρωτοβουλία να συνεχίσουμε το έργο της διδακτικής στήριξης των μαθητών με άλλη μορφή. Αυτή τη στιγμή το Μορφωτικό Σωματείο «Εθελοντική Ομάδα Καθηγητών Χίου –Αλλήλων Ένεκα» είναι εγκεκριμένο και το καταστατικό του έχουν υπογράψει 60 καθηγητές – ιδρυτικά μέλη. Στην πλειονότητά μας είμαστε εν ενέργεια καθηγητές που υπηρετούμε στη Μέση Εκπαίδευση, όμως ανάμεσά μας υπάρχουν και αρκετοί, εγνωσμένης αξίας, συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί, με έντονη διάθεση προσφοράς, καθώς και ένας αριθμός αδιόριστων συναδέλφων, που διακρίνονται για τον εκπαιδευτικό τους ζήλο.
Ως προς το λογότυπο «Αλλήλων Ένεκα», αυτό ανήκει στο Ρωμαίο Αυτοκράτορα και Στωϊκό φιλόσοφο Μάρκο Αυρήλιο, του οποίου η πλήρης ρήση έχει ως εξής: «οι άνθρωποι γεγόνασι αλλήλων ένεκα˙ ή δίδασκε ουν ή φέρε».Η φράση παραπέμπει στην αλληλεγγύη, η οποία κατά το Στωϊκό φιλόσοφο είναι συστατικό ιδίωμα της ανθρώπινης φύσης και ως εκ τούτου η καλλιέργειά της νοηματοδοτεί τον ανθρώπινο βίο και σφυρηλατεί ισχυρούς συνεκτικούς δεσμούς. Συνεπώς, πιστεύουμε ότι εν όψει των δύσκολων καιρών που διανύουμε η αλληλεγγύη συνιστά την πλέον λυσιτελή απάντηση στην πολύμορφη κοινωνική κρίση.

Τα μαθήματα έχουν προφανώς κίνητρο την στήριξη των οικονομικά αδυνάτων. Τι άλλο κίνητρο έχετε εσείς οι καθηγητές σε εκπαιδευτικό επίπεδο;

Κυρίαρχο κίνητρο στη συγκρότηση του Σωματείου υπήρξε η πίστη μας ότι ο Δάσκαλος όλων των βαθμίδων ολοκληρώνεται ως εκπαιδευτική προσωπικότητα μονάχα μέσω της προσφοράς προς το μαθητή και το γονιό του. Κανενός είδους κίνητρο που συνδέεται είτε με επαγγελματική ανέλιξη είτε με οικονομικές απολαβές δεν υπεισήλθε στο σκεπτικό ίδρυσης του Σωματείου.

Είναι μια πρωτοβουλία ανοικτή σε ευρύτερη συμμετοχή στο μέλλον, ή αφορά στη συγκεκριμένη ομάδα καθηγητών; Μπορεί να αναπτυχθεί και σε περισσότερους χώρους διδασκαλίας, εκτός του 2ου Λυκείου;

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ανοικτή πρόσκληση, προς όσους καθηγητές το επιθυμούν, να συνεισφέρουν στη διδακτική προσπάθεια του Σωματείου. Η εμπειρία μας δείχνει ότι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι. Ως προς το χώρο φιλοξενίας, προς το παρόν, το σχολικό συγκρότημα του 2ου ΓΕΛ ΧΙΟΥ καλύπτει τις ανάγκες στέγασης του προγράμματός μας.

Ποια μαθήματα καλύπτετε; Υπάρχει ανάγκη για καθηγητές σε κάποια μαθήματα;

Όλα τα μαθήματα των τριών λυκειακών τάξεων, γενικής παιδείας και κατευθύνσεων, εκτός από τα αυτονοήτως εξαιρούμενα (θρησκευτικά, κοινωνιολογία κ.λπ.)

Τα μαθήματα ξεκίνησαν ήδη για την Γ΄ Λυκείου. Μπορεί ένας μαθητής να εγγραφεί κατά την διάρκεια της χρονιάς ή κλείνει η περίοδος των εγγραφών κάποια στιγμή;

Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται (ή να αποχωρούν) οποιαδήποτε στιγμή καθ΄όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους χωρίς περιορισμούς.

Έχετε τη βοήθεια της πολιτείας και των κρατικών υπηρεσιών; Τι εμπόδια έχετε συναντήσει στην προσπάθειά σας αυτή; Πώς σας αντιμετώπισαν τα ιδιωτικά φροντιστήρια;

Η στέγαση των διδακτικών δραστηριοτήτων μας στο χώρο του 2ου ΓΕΛ Χίου αποφασίστηκε από το Δήμαρχο Χίου κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Νικόλαο Νύκτα, ύστερα από αίτημα που τους υποβάλαμε. Καμιά απολύτως ενόχληση δεν είχαμε από το χώρο των νόμιμων ιδιωτικών φροντιστηριακών επιχειρήσεων.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει τη στήριξη κάποιου ιδιωτικού ή άλλου φορέα ή χορηγού;

Κανενός είδους στήριξη δεν έχουμε, ως μη κερδοσκοπικό Σωματείο, από οποιονδήποτε φορέα ή χορηγό.

Μπορεί να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης ή κάνετε κάποιου είδους επιλογή, με βάση τα οικονομικά της οικογένειας του μαθητή;

Πρωταρχικός μας στόχος είναι η παραγωγή εκπαιδευτικού έργου υψηλού επιπέδου και προς την κατεύθυνση αυτή εργάζονται όλοι οι διδάσκοντες στο πρόγραμμα του Σωματείου. Ως εκ τούτου όποιος μαθητής επιθυμεί να αδράξει την ευκαιρία που του προσφέρεται είναι καλοδεχούμενος, ανεξάρτητα από το οικονομικό του υπόβαθρο. Είμαστε Μορφωτικό Σωματείο, όχι πτωχοκομείο.

Πόσους μαθητές μπορείτε να στηρίξετε αυτήν τη στιγμή; Υπάρχει ανταπόκριση από τους μαθητές και τις οικογένειές τους;

Αυτή τη στιγμή φοιτούν περί τους 60 μαθητές Γ΄ τάξεως, ενώ είναι εγγεγραμμένοι περί τους 20 των τάξεων Α΄και Β. Οι εγγραφές της Γ΄τάξης είναι σε εξέλιξη καθ’ όλο το θέρος, ενώ τα μαθήματα για τις τάξεις Α΄και Β΄Λυκείου θα ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου και, ως εκ τούτου, ο κύριος όγκος των μαθητών από τις τάξεις αυτές αναμένεται να εγγραφεί περί τα τέλη Αυγούστου.

Είσαστε αισιόδοξοι; Πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να συνεχίσετε την προσπάθεια αυτή και στο μέλλον αφιλοκερδώς;

Το εκπαιδευτικό σχήμα που συγκροτήσαμε δεν πρόκειται να είναι θνησιγενές. Θα έχει βιωσιμότητα στο χρόνο, αφενός διότι η απόφασή μας για εθελοντική προσφορά είναι δεδομένη, αφετέρου διότι η παρούσα δυσμενής κοινωνικοοικονομική συγκυρία καθιστά ολοένα πιο επιτακτική την ανάγκη παρόμοιων κινήσεων αλληλεγγύης.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται τα απογεύματα από τις 15.00 – 21.00
– Έναρξη των μαθημάτων Γ΄τάξης: 1 – 07 – 2011
– Έναρξη των μαθημάτων Α΄ και Β΄: 1 – 09 – 2011
Εξυπακούεται, φυσικά, ότι δύνανται να παρακολουθούν τα ενισχυτικά μαθήματα μαθητές από οποιοδήποτε Λύκειο του Νομού Χίου.

*Οι ενδιαφερόμενοι για εγγραφή και φοίτηση μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 6937098735 (Λεωνίδας Πυργάρης) και 6974131899 (Δημήτρης Μπεκριδάκης).
Επίσης μπορούν να απευθυνθούν στο 2ο Γεν. Λύκειο Χίου (απογεύματα), τηλ. 22710 – 22510

in.gr Ταξίδια