Στην… αλ Κάιντα 2.0, τη μετάλλαξη της οργάνωσης μετά τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τα γκέμια κρατά ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Ένας καλότροπος Αιγύπτιος γιατρός, γόνος καλής οικογενείας, που -στα 15 του- αποφάσισε να πολεμήσει τη Δύση και πέρασε στην όχθη της τρομοκρατίας, βρέχοντας τα πόδια του εμπλεκόμενος στη δολοφονία του Ανουάρ Σαντάτ, το 1981.

Και κέρδισε τα γαλόνια του ως ηγέτης της Αιγυπτιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, της οργάνωσης που (οι ΗΠΑ λένε πως) άναψε το φυτίλι για τους βομβαρδισμούς των αμερικανικών πρεσβειών στην Τανζανία και την Κένυα, το 1998. Λίγο μετά, το 2001, συγχωνεύθηκε επισήμως με την αλ Κάιντα και κατέλαβε μία καρέκλα συμβούλου πλάι στον Οσάμα.

Το κυριότερο, ως «νούμερο δύο» συμπλήρωνε ιδανικά το «νούμερο ένα»: ο μπιν Λάντεν είχε χρήματα, άφθονα, είχε πολεμιστές πρόθυμους, αλλά κενό στην ιδεολογία. Αυτή την έφερε στην ομάδα ο Ζαουάχρι, «φρούτο» ενός γενεαλογικού δένδρου με επιφανείς προσωπικότητες στον μουσουλμανικό κόσμο.

Και την επιδείκνυε στη Δύση σε κάθε ηχογραφημένο μήνυμα, δικό του ή του μπιν Λάντεν. Ήταν ο άνθρωπος που περιχάρασσε την ιδεολογία της αλ Κάιντα. Πολλοί έλεγαν πως είναι το τακτικό μυαλό επίσης, έχοντας συμβάλλει αποφασιστικά στον σχεδιασμό της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μυαλό, αλλά όχι μούσκουλα· γι’ αυτό υπήρχε ο μπιν Λάντεν και, μετά τον θάνατό του, ο Ατίγια Αμπντ αλ-Ραχμάν. Έγινε αμέσως «νούμερο δύο» όταν ο Ζαουάχρι κέρδισε την ηγεσία της αλ Κάιντα, τον Μάιο, αλλά η θέση άνοιξε ξανά πολύ γρήγορα: ο Ραχμάν σκοτώθηκε από αμερικανικό πύραυλο στις 16 Αυγούστου, στο Πακιστάν.

Προβλήματα, προβλήματα· στ’ αλήθεια, ο Ζαουάχρι έχει σήμερα πολύ περισσότερα στα χέρια του, έχοντας κληρονομήσει μία οργάνωση που επιθυμεί να συνεχίσει -με λόγια και με έργα- το αντιδυτικό πλάνο της, αλλά που πια έχει εμφανές κενό εξουσίας. Το προσωπικό χάρισμα του μπιν Λάντεν ήταν, για χρόνια, το καύσιμο της αλ Κάιντα κι αυτό σώθηκε στις 2 Μαΐου. Πολλοί αμφιβάλλουν πως ο Ζαουάχρι θα απευθυνθεί με τον ίδιο τρόπο στη βάση της οργάνωσης, πως θα τους παρακινήσει να συνταχθούν πίσω του και να συνεχίσουν να πολεμούν.

Κι αν το κάνει, η οργάνωση θα πρέπει να λειτουργήσει ως μέρος ενός διαφορετικού παζλ, μετά την πρόσφατη «άνοιξη» του αραβικού κόσμου. Η εξέγερση δεν έγινε με τους κανόνες της αλ Κάιντα, ούτε η ιδεολογία της τροφοδότησε τις διαμαρτυρίες των εξεγερμένων. Ο νέος ηγέτης της θα κληθεί να την επαναλανσάρει σε έναν κόσμο όπου η ανεργία και ο περιορισμός της έκφρασης μοιάζουν σήμερα μεγαλύτερα προβλήματα από το μίσος για τη Δύση…

Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ