Ο πόλεμος στο Ιράκ και η θανάσιμη «παγίδα» της μετά Σαντάμ εποχής. Η απαξίωση του ΟΗΕ. Η παγκόσμια οργή στη θέση της παγκόσμιας αλληλεγγύης για την 11η Σεπτεμβρίου. Ο «άξονας του κακού» και το δόγμα προληπτικής δράσης. Ο «πόλεμος» κατά της τρομοκρατίας. Η καταβαράθρωση του ηθικού κύρους των ΗΠΑ στα οκτώ χρόνια διακυβέρνησης του Τζορτζ Ο.Μπους.

Η παραπλάνηση σε έναν ατελείωτο πόλεμο για τα ανύπαρκτα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ κατέστησε την ίδια την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο λιγότερο ασφαλή. Κόστισε χιλιάδες ζωές, τρισεκατομμύρια δολάρια και κράτησε ορθάνοιχτο το μέτωπο του Αφγανιστάν.

Η εισβολή στο Ιράκ ήλθε σε πλήρη απαξίωση του ΟΗΕ, ξεσήκωσε τη διεθνή κοινή γνώμη, άλλαξε τη γεωστρατηγική ισορροπία στη Μέση Ανατολή και προκάλεσε βαθύ ρήγμα στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη. Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» που κήρυξε ο Μπους μετά το ασύλληπτο μακελειό της Αλ Κάιντα πήρε εξίσου τρομακτικές διαστάσεις με την ίδια την τρομοκρατία, που άπλωσε τα πλοκάμια της και στην Ευρώπη.

Οι φυλακές του Γκουαντάναμο, «μαύρη τρύπα» του Διεθνούς Δικαίου, ο «Πατριωτικός Νόμος», η καταστολή των πολιτικών ελευθεριών, παράνομες παρακολουθήσεις, βασανιστήρια, οι… «έκτακτες μεταγωγές» της CIA.

Αποκαλύψεις, συγκαλύψεις, παραδοχές σε μία οκταετία που τελείωσε με τα δύο τρίτα των Αμερικανών πολιτών να έχουν στραφεί κατά του Μπους, ο οποίος την πρώτη φορά εξελέγη από τα… δικαστήρια και τη δεύτερη θριάμβευσε με «όπλο» το προφίλ του ισχυρού ηγέτη που υπερασπίζεται τις ΗΠΑ εν καιρώ πολέμου.

«Εννοείται» («Damn right!») ήταν η απάντηση του Μπους όταν η CIA του ζήτησε άδεια για να χρησιμοποιήσει την τακτική του εικονικού πνιγμού σε κρατούμενους υπόπτους για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως ομολογεί ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του Decision Points.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, ακλόνητη βάση για να διεξαχθεί ποινική έρευνα για βασανιστήρια κρατουμένων σε βάρος του Τζορτζ Ο.Μπους, του αντιπροέδρου του Ντικ Τσένι, του πρώην υπουργού Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και του πρώην γενικού διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ CIA Τζορτζ Τένετ.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ