Ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ο πρώτος μεγάλος στόχος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας που κήρυξαν οι ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Το Ιράκ, που σαφέστατα δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει μετά τον πόλεμο του 1991, κατηγορήθηκε ότι υποθάλπει την τρομοκρατία και σχετίζεται με την Αλ Κάιντα όπως και ότι προσπαθεί να αποκτήσει ξανά (φυσικά κρυφά από τη Δύση) όπλα μαζικής καταστροφής.

Μέσα στο τεταμένο κλίμα των πρώτων μηνών από τις επιθέσεις, με τη βοήθεια, όπως γνωρίζουμε σήμερα, ψεύτικων ή ατεκμηρίωτων δεδομένων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, στήθηκε ένα νέο πολεμικό σκηνικό.

Τον Μάρτιο του 2003 η ανθρωπότητα -αυτή τη φορά σε μεγάλο μέρος της διχασμένη, αλλά και οργισμένη για τις πολιτικές που έφεραν τον κόσμο σε αυτό το σημείο- παρακολούθησε ζωντανά την κατάρρευση του Σαντάμ Χουσεΐν που σφραγίστηκε με το συμβολικό γκρέμισμα του αγάλματός του.

Το τέλος του άλλοτε πανίσχυρου άνδρα του Ιράκ, μέσα σε μία χώρα που είχε ήδη αρχίσει να σπαράσσεται από τον εμφύλιο, ήρθε μέσα στον ίδιο χρόνο. Αφού κατάφερε και διέφυγε, άρχισε να κρύβεται στην επαρχία για να τον εντοπίσουν Αμερικανοί στρατιώτες τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς (κυριολεκτικά) μέσα σε ένα λαγούμι κοντά στο Τικρίτ, την πόλη όπου γεννήθηκε.

Ο Χουσεΐν δικάστηκε με ευθύνη της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και καταδικάστηκε σε θάνατο. Εκτελέστηκε με απαγχονισμό στις 30 Δεκεμβρίου 2006 κάτω από τις αποδοκιμασίες πολλών παρευρισκόμενων-ένας μάλιστα βιντεοσκόπησε με το κινητό τις τελευταίες στιγμές…

Μιχάλης Δουρμούσογλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ