Ο αρχιτέκτονας των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν παλιός γνώριμος των ΗΠΑ -τουλάχιστον σαν όνομα- αν φυσικά ευσταθούν οι σε μεγάλο βαθμό ασαφείς πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση του, όταν πλέον πέρασε σε μία ιδιότυπη παρανομία στη δεκαετία του ’80 και περισσότερο στην επόμενη δεκαετία.

Καλά απομονωμένος στο Αφγανιστάν, ο Μπιν Λάντεν σχεδίασε το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία. Οι φήμες για το που ήταν μετά την 11η Σεπτεμβρίου έδιναν και έπαιρναν, ο ίδιος απλά έκανε σε αραιά διαστήματα μυστηριώδεις εμφανίσεις για να προτρέψει σε νέους αγώνες κατά των ΗΠΑ, συντηρώντας την εικόνα ενός ηγέτη-μύθου μίας οργάνωσης που μάλλον δεν χρειάστηκε ποτέ ιεραρχίες.

Από ένα σημείο και έπειτα όλοι άρχισαν να αναρωτιούνται αν ο ανηλεής βομβαρδισμός θέσεων όπου κρυβόταν (;) ο Μπιν Λάντεν και το ανθρωποκυνηγητό με πάσης φύσεως ηλεκτρονικούς και μη τρόπους αποδίδουν καρπούς.

Ο αόρατος αρχηγός της Αλ Κάιντα, όπως μάθαμε εκ των υστέρων, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε μία πολυτελή κατοικία σε αστική περιοχή στο Πακιστάν-πιθανόν μάλιστα εν γνώσει ακόμα και με την κάλυψη των πακιστανικών Αρχών.

Χρειάστηκε τελικά μία καλά σχεδιασμένη επιχείρηση εντοπισμού και εξόντωσης από Αμερικανούς κομάντο στις 2 Μαΐου του 2011 για να κλείσει με ένα θάνατο περισσότερο συμβολικό παρά ουσιαστικό άλλο ένα κεφάλαιο της ιστορίας της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μιχάλης Δουρμούσογλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ