Η Wall Street Aristocracy (έκφραση του Bloomberg) είναι η ομάδα των πολύ μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων με προεξάρχουσες τις Morgan Stanley και Bank of America, οι οποίες δανείστηκαν από την FED 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια (!!) με ελάχιστα επιτόκια μετά την κρίση του 2008. Όμως ο νόμος Dodd–Frank (Dodd–Frank Act), υπό την επίδραση του Freedom of Information Act, εξανάγκασε δύο χρόνια μετά (Δεκέμβριος 2010) να δημοσιοποιηθούν τα σχετικά στοιχεία. Η τραπεζική αριστοκρατία προσέφυγε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο και μόλις πρόσφατα απελευθερώθηκαν τα σχετικά στοιχεία.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν συνεπώς μια καθυστέρηση ενημέρωσης δύο ετών περίπου.

Στο ίδιο διάγραμμα παρουσιάζουμε τους 20 μεγαλύτερους «παίκτες» στην παγκόσμια αγορά των Credit Default Swaps. Όπως φαίνεται, οι δανειζόμενοι είναι και οι μεγαλύτεροι «επενδυτές» στα CDS. Αφήστε που μεταξύ τους οι διαχειριστές των κεφαλαίων επικοινωνούν με πολύ μεγάλη ευκολία.

Και μετά το μάτι μου έπεσε σ’ άλλο ένα διάγραμμα που παρουσιάζει τα Credit Default Swaps ανά χώρα αναφοράς (ταξινομούνται σύμφωνα με τη Net Notional value).

Φαντάζομαι ότι η κατάσταση θα «εκραγεί» ξανά μετά την «έλευση» του QE3, δηλαδή της τρίτης φάσης αγοράς ομολόγων από τη FED (στο δεύτερο μισό του 2011) που φαίνεται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 200-400 δισ. δολάρια, η οποία θα δώσει και άλλη ρευστότητα στις μεγάλες τράπεζες.

Θα μου πείτε βέβαια «μεγάλες τράπεζες, μεγάλοι δανεισμοί, υψηλές τοποθετήσεις σε CDS». Αυτό είναι πολύ λογικό. Είναι όμως λογικό μετά να τρέχει και να μην μπορεί να φθάσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα για να επιλύσει το πρόβλημα των κερδοσκοπικών επιθέσεων; Ή, ακόμα χειρότερα, να οδηγείται σε λανθασμένες πολιτικές (ακραία δημοσιονομική πειθαρχία) που σπρώχνει στην απόγνωση εκατομμύρια ανθρώπους;

Καθ. Παναγιώτης Ε. Πετράκης