Παρά τον σημαντικό ρόλο της βιταμίνης Α στην ανάπτυξη των πνευμόνων, Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χορήγηση της σε εγκύους και παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν τα προστατεύει από την εκδήλωση άσθματος.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η βιταμίνη Α δεν είναι σημαντική, ειδικά για περιοχές του πλανήτη όπου η ανεπάρκεια βιταμινών είναι συχνή.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χοπκνις στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ μελέτησαν περισσότερα από 5.000 παιδιά και νεαρούς ενήλικες (9-23 ετών) που είχαν πάρει βιταμίνη Α ή εικονικό χάπι σε προσχολική ηλικία ή οι μητέρες τους είχαν πάρει την βιταμίνη πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όλοι οι συμμετέχοντες ζούσαν σε μια αγροτική περιοχή του Νεπάλ, όπου η ανεπάρκεια βιταμινών είναι συχνό φαινόμενο.

Οι ερευνητές ρώτησαν όλα τα παιδιά αν είχαν προβλήματα συριγμού ή βήχα ή είχαν ποτέ άσθμα. Επίσης τα έλεγξαν ως προς την πνευμονική λειτουργικότητά τους, με σπιρομέτρηση.

Το 0% έως 2% των παιδιών δήλωσε ότι είχε άσθμα σε κάποια φάση της ζωής του, και λιγότερο από το 1% εξακολουθούσε να έχει άσθμα, χωρίς να υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των ομάδων που πήραν εικονικό σκεύασμα και βιταμίνη Α.

Δεν προέκυψαν διαφορές επίσης ως προς τον αριθμό των παιδιών που ανέφεραν συριγμό ή βήχα στις δυο ομάδες ή ως προς την λειτουργικότητα των πνευμόνων τους.

«Προσπαθούμε να εστιάσουμε στην πραγματική επίδραση της βιταμίνης Α. Οι πνεύμονες την χρειάζονται καθώς αναπτύσσονται αφού η βιταμίνη εμπλέκεται στην διατήρηση του πνευμονικού ιστού σε καλή κατάσταση», εξηγεί ο Δρ Γουίλιαμ Τσέκλεϊ σε άρθρο του στο επιστημονικό έντυπο European Respiratory Journal.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α στο αίμα είναι πιθανότερο να πάσχουν από άσθμα. Αλλά οι μελέτες παρατήρησης δεν δίνει έμφαση στην σχέση αιτίου και αποτελέσματος.

Εξάλλου δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η επίδραση της βιταμίνης Α μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή που μελετάται. Η συχνότητα του άσθματος στο Νεπάλ είναι χαμηλή, ενώ στις ΗΠΑ το 10% των παιδιών πάσχει από τη νόσο.

Σε μια αστική περιοχή όπου το άσθμα είναι συχνότερο, η χορήγηση βιταμίνης Α σε εγκύους και παιδιά, να προστατεύει από το άσθμα.

health.in.gr