Τα αιματολογικά τεστ που χρησιμοποιούνται για τη ανίχνευση της φυματίωσης είναι «επικίνδυνα» για τον ασθενή, επειδή είναι αναξιόπιστα και μπορεί να δώσουν λανθασμένα αποτελέσματα, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο οργανισμός, σημειώνεται ότι θα εκδώσει μια νέα σύσταση κατά της χρήσης αυτών των τεστ για την φυματίωση, η οποία έχει προσβάλλει περίπου 14 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Εξάλλου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γης πιστεύεται ότι είναι φορέας του βακτηρίου που προκαλεί την φυματίωση.

«Τα τεστ είναι αναξιόπιστα και σπατάλη χρήματος και χρόνου, θέτοντας σε κίνδυνο την σωστή φροντίδα των ασθενών», εξηγεί ο Μάριο Ραβιγκλιονε διευθυντής του τμήματος Stop TB του ΠΟΥ.

Επανεξέταση των διαγνωστικών αυτών μέσων έδειξε ότι παράγουν πολλά εσφαλμένα αρνητικά και θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ.Ραβιγκλιονε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press τα αιματολογικά τεστ είναι επικίνδυνα για τους ασθενείς, αφού ορισμένες περιπτώσεις δεν θα ανιχνευθούν και ορισμένοι θα χαρακτηριστούν φυματικοί ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

Η οδηγία του ΠΟΥ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ άμεσα. Είναι η πρώτη φορά που ο οργανισμός εκδίδει αρνητική οδηγία, συμβουλεύοντας κατά της χρήσης μιας συγκεκριμένης διαγνωστικής μεθόδους μιας ασθένειας.

Η χρήση των αιματολογικών τεστ για τη φυματίωση είναι ιδιαίτερα συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία, όπου υπολογίζεται ότι έχουν μολυνθεί από το βακτήριο 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο The Lancet τον περασμένο Ιανουάριο είχε διαπιστωθεί ότι τα αιματολογικά τεστ που χρησιμοποιούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν καμιά επίσης έγκριση. Διενεργούνται αιματολογικές εξετάσεις από τους γιατρούς επειδή οι ίδιοι λαμβάνουν προμήθεια μεγαλύτερη απ’ αυτήν που θα έπαιρναν σε περίπτωση χρήση της παλαιότερης και πιο αξιόπιστης μικροσκοπικής εξέτασης των πτυέλων.

health.in.gr