Φάρμακα για το AIDS που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του ιού HIV μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της μόλυνση από τον ιό μεταξύ ετεροφυλόφιλων ανδρών και γυναικών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο μελετών που πραγματοποιήθηκαν στην Αφρική.

Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν στα στοιχεία που δείχνουν ότι φάρμακα που χρησιμοποιούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 για την περίθαλψη ανθρώπων που νοσούν ήδη, μπορεί επίσης να κρύβουν το κλειδί για την επιβράδυνση της διάδοσης της σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου.

Στην έρευνα συμμετείχαν ζευγάρια στην Κένυα, την Ουγκάντα και την Μποτσουάνα. Διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση καθημερινά φαρμάκων κατά του AIDS μειώνει τα ποσοστά μετάδοσης κατά τουλάχιστον 62%, όταν συγκριθεί με τη χορήγηση ψευδοφαρμάκου.

Στη μεγαλύτερη από τις δύο μελέτες, που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς και πραγματοποιήθηκε από ερυενητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, εξετάστηκαν 4.758 ζευγάρια στην Κένυα και την Ουγκάντα, στα οποία ο ένας σύντροφος ήταν θετικός στον ιό HIV και ο άλλος αρνητικός. Οι σύντροφοι που ήταν αρνητικοί και έπαιρναν την δραστική ουσία tenofovir, εμφάνισαν κατά μέσο όρο 62% λιγότερες μολύνσεις.

Στα ζευγάρια στα οποία χορηγούνταν ο συνδυασμός των δραστικών ουσιών tenofovir και emtricitabine, ο κίνδυνος μόλυνσης περιορίσθηκε κατά 73%.

Από τη δεύτερη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν λίγο περισσότεροι από 1.200 σεξουαλικά δραστήριοι άνδρες και γυναίκες στην Μποτσουάνα, διαπιστώθηκε ότι αυτοί που έπαιρναν καθημερινά την συνδυαστική αγωγή (enofovir και emtricitabine) είχαν κατά 62% μειωμένο κίνδυνο να προσβληθούν από τον HIV.

ΑΠΕ/Reuters,health.in.gr