Αμερικανοί ερευνητές παρουσίασαν στοιχεία που δημιουργούν βάσιμες ελπίδες για την χρήση της θεραπείας βλαστοκυττάρων στην αντιμετώπιση των ασθενών με στηθάγχη, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation Research.

Οι ασθενείς με σοβαρή στηθάγχη υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ενέσεις βλαστοκυττάρων από το ίδιο τους το αίμα, απευθείας στον καρδιακό μυ.

Η θεραπεία συντέλεσε στην μείωση του αριθμού των κρίσεων στηθάγχης, υποστηρίζει η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου «Northwestern» στο Σικάγο.

Πιο αναλυτικά, η μελέτη διενεργήθηκε σε 167 ασθενείς με «ανθεκτική» στηθάγχη, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην συνήθη θεραπευτική πρακτική.

Οι ασθενείς πήραν χαμηλές ή υψηλές δόσεις βλαστοκυττάρων ή εικονικών ενέσεων. Μετά από 12 μήνες, οι ασθενείς στην ομάδα της μειωμένης δοσολογίας είχαν κατά μέσο όρο 6,3 επεισόδια πόνου την εβδομάδα, συγκριτικά με 11 για τα άτομα της ομάδας ελέγχου.

Το διάστημα χρόνου που μπορούσαν να ανεχθούν την σωματική άσκηση βελτιώθηκε και έφτασε τα 139 δευτερόλεπτα μετά από έξι μήνες, συγκριτικά με την βελτίωση των 69 δευτερολέπτων για την ομάδα ελέγχου.

Δεν προέκυψε σημαντικό όφελος από την χορήγηση των υψηλών δόσεων βλαστοκυττάρων.

Ο Δρ Ντάγκλας Λοσορντο εξηγεί ότι «η διαφορά στην ανοχή της σωματικής άσκησης είναι μεγάλης κλινικής σημασίας, ειδικά σε έναν πληθυσμό ασθενών που ζει εξαιρετικά περιορισμένος λόγω των συμπτωμάτων της σοβαρής στηθάγχης. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε ικανότητα παρακολούθησης τηλεόρασης ή στην δυνατότητα βάδισης με κανονικό ρυθμό ή ακόμη και σε ικανότητα χρήσης ποδηλάτου.»

Για την θεραπεία βλαστικών κυττάρων χρησιμοποιήθηκαν κύτταρα CD34+ από τον μυελό των οστών των ίδιων των ασθενών.

Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι τα εν λόγω κύτταρα που κυκλοφορούν στο αίμα έχουν την ικανότητα του σχηματισμού νέων αιμοφόρων αγγείων στον πάσχοντα καρδιακό μυ. Οι Αμερικανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν φάρμακο που προάγει την ανάπτυξη τους, ώστε να πολλαπλασιαστούν και στην συνέχεια να μπορέσουν να τα συλλέξουν και καλλιεργήσουν σε εργαστηριακές συνθήκες.
Στην συνέχεια τα βλαστικά κύτταρα σε ενέσιμη μορφή εισήχθησαν απευθείας στις κατεστραμμένες περιοχές του καρδιακού μυ που παρατηρήθηκε η μειωμένη παροχή αίματος.

Οι ερευνητές σκοπεύουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να προχωρήσουν την μελέτη στο στάδιο ΙΙΙ.

Αν και η μελέτη δημιουργεί ελπίδες θεραπείας, ομάδα ειδικών τονίζει ότι βρισκόμαστε ακόμη μακριά από την πρακτική εφαρμογή της στην καθημερινή κλινική πρακτική. Σημειώνουν δε ότι η διαδικασία ενέχει κινδύνους, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι προκάλεσε καρδιακή βλάβη σε δύο ασθενείς, ενώ άλλοι συμμετέχοντες ανέφεραν οστικό και πόνο στον στήθος.

health.in.gr