Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αγίου Πνεύματος: Τριήμερο στη Σίφνο των αισθήσεων

Αγίου Πνεύματος: Τριήμερο στη Σίφνο των αισθήσεων

Το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος στη Σίφνο μπορεί να είναι το καλύτερο του καλοκαιριού!
Με καιρό κατάλληλο για τα πρώτα μπάνια, για περπάτημα στα μονοπάτια, με τη Σίφνο ασπρισμένη και πεντακάθαρη, με τα μαγαζιά ανοιχτά στις παραλίες και το κέντρο του νησιού.

Το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος στη Σίφνο μπορεί να είναι το καλύτερο του καλοκαιριού! Με καιρό κατάλληλο για τα πρώτα μπάνια, για περπάτημα στα μονοπάτια, με τη Σίφνο ασπρισμένη και πεντακάθαρη, με τα μαγαζιά ανοιχτά στις παραλίες και το κέντρο του νησιού.

Το πιο εντυπωσιακό όμως και σημαντικό γεγονός του τριημέρου είναι η αναβίωση του συστήματος επικοινωνίας των αρχαίων πύργων και ακροπόλεων του νησιού που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την Κυριακή της Πεντηκοστής με τη συμμετοχή δεκάδων εθελοντών.
Το εγχείρημα ξεκίνησε το 2003, με 28 σημεία σε όλο το νησί και κάθε χρόνο έχει περισσότερους εθελοντές. Πέρυσι «άναψαν» 61 σημεία και φέτος οι προσδοκίες είναι ακόμα μεγαλύτερες.
Στη διαδικασία που είναι απλή και ασφαλής χρησιμοποιούνται κόκκινα καπνογόνα και μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει. Για δηλώσεις συμμετοχής: Απευθυνθείτε στο τηλ. 22840 31977, dikes@sifnos.gr
Ακόμα και ως θεατές όμως, αξίζει τον κόπο να το ζήσετε! Από ένα ψηλό λόφο του νησιού, ή από κάποιο σημείο που έχει καλή οπτική με πολλά άλλα, το θέαμα αυτής της αλυσίδας που απλώνεται σε όλο το νησί μέσα σε 5΄- 10΄ είναι πολύ εντυπωσιακό!

Οι αρχαίοι πύργοι της Σίφνου, χτισμένοι σταδιακά σε τρεις φάσεις από τον 6ο έως τον 3ο αι. π.Χ. σε στρατηγικά σημεία σε όλη την έκταση του νησιού, αποτελούσαν ένα δίκτυο με σύστημα ανταλλαγής σημάτων με καπνό ή φωτιά. Έτσι λάμβαναν και έστελναν μηνύματα μεταξύ τους καθώς και από και προς τις 4 αρχαίες ακροπόλεις του νησιού.

Έως σήμερα, η συνεχιζόμενη αρχαιολογική έρευνα έχει καταγράψει 75 αρχαίους πύργους-φρυκτωρίες που είναι «μοναδικοί τόσο από άποψη κατασκευής όσο και εξαιτίας της αριθμητικής τους υπεροχής σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.» Αλλά, όπως συνεχίζει ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας στο τμήμα κλασικής και αρχαίας ιστορίας Dr. Norman Ashton στο βιβλίο του «Σίφνος Αρχαίοι Πύργοι π.Χ» και σε σχέση με το μέγεθος του νησιού, που είναι μόλις 74 τ. χλμ., η αναλογία είναι εντυπωσιακή (περισσότεροι από ένας πύργος ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο), γεγονός που εξηγείται από τον πλούτο του νησιού (κοιτάσματα χρυσού, μόλυβδου και αργύρου) και το φόβο πιθανών εχθρικών επιδρομών από τη θάλασσα».

Δήμος Σίφνου

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024