Οι ηλικιωμένοι που πίνουν ένα ποτηράκι κρασί ή άλλο αλκοόλ τη μέρα, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα γερμανική μελέτη, που έρχεται να επιβεβαιώσει ανάλογα πορίσματα προηγούμενων μελετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ζίγκφριντ Βάιερερ του Κεντρικού Ινστιτούτου Νοητικής Υγείας του Μανχάιμ, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο επιστημονικό έντυπο Age and Aging, παρακολούθησαν επί τρία χρόνια περίπου 3.200 εθελοντές συνταξιούχους, άνω των 75 ετών, οι οποίοι αρχικά δεν έπασχαν από άνοια, ενώ 217 εκδήλωσαν στην πορεία της μελέτης.

Όσοι έπιναν αλκοόλ με μέτρο, διαπιστώθηκε ότι είχαν κατά μέσο όρο 30% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας και 40% μικρότερο κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου.

«Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν, όμως, ότι μιλάμε για ήπια/μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μακρόχρονη κατανάλωση αλκοόλ κάνει ζημιά στη λειτουργία της μνήμης και μπορεί να προκαλέσει τη νευροεκφυλιστική πάθηση», δήλωσε ο Δρ Βάιερερ.

Η μελέτη δεν διαπίστωσε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα διαφορετικά είδη αλκοόλ, όσον αφορά την σχέση με τους με την άνοια.

Τα τελευταία περίπου 30 χρόνια, η σχέση ανάμεσα στο αλκοόλ και τις νοητικές λειτουργίες έχει μελετηθεί σε 71 επιστημονικές έρευνες, που έχουν περιλάβει συνολικά σχεδόν 154.000 άτομα. Οι περισσότερες έχουν διαπιστώσει σχέση ανάμεσα στην μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, άρα και στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ σε προχωρημένη ηλικία.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τρίτη ηλικία δεν συνιστά αιτία για να απέχει κανείς τελείως από το αλκοόλ, με δεδομένο μάλιστα ότι οι ηλικιωμένοι μπορούν να χειριστούν το αλκοόλ με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση σε σχέση με τους νέους.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ