Κωστούλας Γεώργιος

Η «σημαντική» επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα θα βοηθήσει στη μείωση του ελλείμματος, τόνισε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, προειδοποιώντας πως αν δεν υπάρξει αποφασιστική δράση από την κυβέρνηση το πρόγραμμα δημοσιονομικής σύγκλισης θα εκτροχιαστεί. Ο ίδιος τάχθηκε κατά της περαιτέρω μείωσης μισθών και συντάξεων.

«Νομίζω ότι το πρόγραμμα δεν θα μείνει εντός πορείας χωρίς την αποφασιστική αναθέρμανση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τους επόμενους μήνες. Έως ότου δούμε αυτή την αναθέρμανση, νομίζω ότι το πρόγραμμα θα βγει εκτός πορείας», είπε, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο στο Λαγονήσι.

«Παρά το γεγονός ότι είναι ένα δύσκολο πρόγραμμα και υπάρχουν αντιδράσεις, η κοινωνική σταθερότητα έχει διατηρηθεί», σημείωσε και προσέθεσε ότι η απόκλιση στις εκτιμήσεις για την ύφεση είναι λογική λόγω του προγράμματος.

Το έλλειμμα δεν πρόκεται να μειωθεί κάτω από το 10% του ΑΕΠ, σημείωσε, αν δεν γίνουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ειδικά στον τομέα της Υγείας και το μισθολογικό των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ εκτίμησε ότι εφέτος το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι χαμηλότερο κατά 1% σε σχέση με τις εκτιμήσεις.

«Χρειάζεται σημαντική επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα. Αν δεν γίνει αυτό, το έλλειμμα δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 10%», όταν η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει στόχο για το 2011 έλλειμμα 7,4% του ΑΕΠ», ανέφερε.

Ο κ. Τόμσεν εξέφρασε τον προβληματισμό του σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα επιστροφής του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές το 2012, ωστόσο, όπως είπε, η ελληνική οικονομία σταδιακά γίνεται ανταγωνιστική και ανακτά την ισορροπία της.

Ο κ. Τόμσεν ζήτησε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και ασφαλιστικό, ανέφερε ότι τα φορολογικά βάρη είναι «πολύ υψηλά» και είπε «όχι» σε νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Το κόστος δανεισμού της χώρας προβλέπεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και το 2012, πριν αρχίσει να υποχωρεί, καθώς η χώρα θα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών χάρη στις μεταρρυθμίσεις και στο μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ, συμπλήρωσε.

«Πραγματικά πιστεύω ότι με την επιτάχυνση (των μεταρρυθμίσεων) που θα ακολουθήσει και τώρα με την σαφήνεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού κρίσεων, τα spreads θα αρχίσουν να υποχωρούν σημαντικά, αλλά νομίζω ότι αυτό ίσως να μην συμβεί νωρίτερα του 2012», σημείωσε.

Ο κ. Τόμσεν προσέθεσε ότι τα υψηλά spreads των ελληνικών ομολόγων είναι αποτέλεσμα των εξελίξεων εκτός Ελλάδας και ότι η υποχώρησή τους ήταν προσωρινή μέχρις ότου η συζήτηση από ορισμένους ηγέτες της ΕΕ για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους αναστατώσει τις αγορές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ