Ο καλύτερος προσανατολισμός για ένα παιδικό δωμάτιο είναι ο ανατολικός, έτσι ώστε ο πρωινός ήλιος να εισχωρεί και να ξυπνάει το παιδί με χαρά να πάει στο σχολείο ή να απασχοληθεί με διάφορες δραστηριότητες.
Το κρεβάτι του καλό θα είναι να ακουμπάει στον τοίχο από τη μία πλευρά για να αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά. Επίσης, για να μπορεί να φιλοξενεί και κάποιο φίλο, μπορεί να τραβιέται από κάτω δεύτερο κρεβάτι ή χρησιμοποιούμε τη λύση της κουκέτας.

Τα παιδιά αγαπούν τα χρώματα, αλλά όταν εμείς αποφασίζουμε για την πολυχρωμία θα πρέπει να διατηρήσουμε μια ισορροπία.

Φροντίστε πρώτα από όλα τα χρώματα να είναι οικολογικά, χωρίς τοξικές ουσίες, και επίσης αποφύγετε τα πολύ έντονα και ψυχρά χρώματα γιατί κουράζουν τα μάτια και δημιουργούν εκνευρισμό στα παιδιά.
Διαλέξτε για παράδειγμα μοβ της λεβάντας για κοριτσάκι και ανοιχτό θαλασσί για αγοράκι.
Μπορείτε επίσης να ζωντανέψετε το χώρο, τοποθετώντας παιδικά stickers στους τοίχους ή τις ντουλάπες. Επιλέξτε stickers με ένα αγαπημένο θέμα όπως κάποιον ήρωα που αγαπάει το παιδί σας.
Με βάση αυτό το ένα χρώμα θα χτίσουμε τη χρωματική γκάμα και για τα υπόλοιπα αντικείμενα, έτσι ώστε να υπάρχει η ανάλογη αρμονία.

Ένα πολύ ωραίο και χρήσιμο διακοσμητικό στοιχείο είναι ο «μαυροπίνακας» όπου τώρα μπορείτε μόνοι σας να τον δημιουργήσετε με ειδικές μπογιές στον τοίχο και σε διάφορα χρώματα.
Οι πολύχρωμες ζωγραφιές των παιδιών είναι τα καλύτερα έργα για τους τοίχους του δωματίου όπου τα κορνιζάρουμε σε απλές κορνίζες και δίνει χαρακτήρα στο χώρο.
Βοηθήστε στην οργάνωση των παιχνιδιών δίνοντας λύσεις με κουτιά που να μπορεί να τα αποθηκεύει μόνο του, ένας τέτοιος χώρος είναι ακόμα και κάτω από το κρεβάτι του.

Τα κατάλληλα υλικά είναι τα φυσικά, δηλαδή ξύλινα έπιπλα, υφάσματα βαμβακερά, βαμμένα με φυσικά χρώματα, τοίχοι καλυμμένοι με κάποια ταπετσαρία από ύφασμα ή χαρτί.

Ο φωτισμός
πρέπει να είναι απαλός αλλά και πολύ φωτεινός όταν διαβάζουν ή παίζουν. Ένας ροοστάτης βοηθάει να έχουμε το ανάλογο φως σε κάθε περίσταση. Το ιδανικό θα ήταν να συνηθίσουμε το παιδί να κοιμάται στο σκοτάδι, γιατί μόνο έτσι ξεκουράζεται. Ένα μικρό όμως φωτάκι δίπλα στο παιδί για να μπορεί μόνο του να ανάψει και να σβήσει το φως το βοηθάει να μεγαλώσει ανεξάρτητο και να ελέγχει μόνο του τη φωτεινότητα του ιδιωτικού χώρου του.
Η επόμενη απόφαση που θα χρειαστεί να πάρετε είναι η επένδυση του πατώματος. Στην αγορά θα βρείτε παιδικές μοκέτες σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Μονόχρωμες ή με παιδικά σχέδια, υποαλεργικές, αλέκιαστες, οικονομικές ή λιγότερο οικονομικές. Σε κάθε περίπτωση οι προσφερόμενες επιλογές είναι πολλές και σίγουρα σας δίνουν την πολυτέλεια της καταλληλότερης για εσάς και τον χώρο επιλογής σας.
Το σίγουρο είναι ότι η μοκέτα ζεσταίνει πολύ το χώρο του δωματίου και επιτρέπει στο παιδί να κυκλοφορεί ξυπόλητο σε όλο το δωμάτιο χωρίς να φοβάστε μη κρυώσει.

Η κουρτίνα
που θα επιλέξετε στο παράθυρο του παιδικού δωματίου δεν θα πρέπει να είναι σε σκούρο, έντονο χρώμα για να μη σκοτεινιάζει το χώρο. Προτιμήστε μια μονόχρωμη κουρτίνα από λεπτό ύφασμα σε χαρούμενα χρώματα ή μια κουρτίνα με διακριτικά παιδικά σχέδια ή ακόμα τις περίφημες ρολο-κουρτίνες, οι οποίες είναι πολύ της μόδας τον τελευταίο καιρό και βγαίνουν σε ποικιλία χρωμάτων και παιδικών σχεδίων.

in.gr