Η επιλογή του φωτισμού είναι ανάλογη με την χρήση που έχουμε.
Η τραπεζαρία χρειάζεται ποιο έντονο φωτισμό και το καθιστικό ποιο ατμοσφαιρικό ποιο ξεκούραστο και χαλαρωτικό.
Αυτό για να το πετύχουμε χρησιμοποιούμε διάσπαρτες πηγές φωτισμού στο χώρο, με φωτιστικά δαπέδου, επιτραπέζια και απλίκες τοίχου. Οι διάσπαρτες μικρές πηγές μας βοηθούν να έχουμε παντού φωτισμό χωρίς να είναι ενοχλητικός, να κουράζει και να τυφλώνει στα μάτια.

Εάν έχουμε τη δυνατότητα τοποθετούμε διακόπτες για δύο ή τρεις λάμπες του χώρου στην είσοδο του σπιτιού με αποτέλεσμα μπαίνοντας στο σπίτι να ανάβουμε τις λάμπες και να μας καλωσορίζει μία γλυκιά ατμόσφαιρα.
Εάν έχουμε επένδυση τοίχου από κάποιο ιδιαίτερο υλικό όπως διακοσμητικά τούβλα ή κάποια τεχνοτροπία μπορούμε να την τονίσουμε με σποτ στην οροφή. Τα σποτ τα τοποθετούμε κατά μήκος του τοίχου ίδια απόσταση από τον τοίχο και ίδια μεταξύ τους. Με τα σποτ μπορούμε να δημιουργήσουμε καμπυλότητες φωτισμού στον τοίχο, το οποίο είναι ένα πρόσθετο διακοσμητικό στοιχείο.
Συνήθως όταν ακούμε «διάφορες γωνιές στο σαλόνι» φανταζόμαστε τεράστια σαλόνια σε τετραγωνικά, αυτό είναι λάθος. Τα σαλόνι σας μπορεί να έχει επιμέρους γωνιές και σε λίγα τετραγωνικά. Στην πολυθρόνα που σας αρέσει να διαβάζετε, τοποθετώντας από πίσω ένα φωτιστικό δαπέδου με το φωτισμό προς το βιβλίο και ένα τραπεζάκι δίπλα με δύο βιβλία, δημιουργήσατε μία γωνία με το προσωπικό σας στιλ.
Ένας αγαπημένος πίνακας ή ένα έργο τέχνης μπορεί να έχει ξεχωριστό φωτισμό από τον τοίχο πάνω από τον πίνακα ή από το ταβάνι με ένα σποτ με συγκεκριμένη δέσμη φωτός.
Διάφορες τέτοιες λύσεις δημιουργούν καλαίσθητες επιμέρους γωνίες σε έναν ενιαίο χώρο και το σαλόνι μας έχει το προσωπικό μας στυλ χωρίς να είναι ένα απρόσωπο σαλόνι «βιτρίνας».

ID group

in.gr