Επιχείρηση: Ανοιξιάτικη ανανέωση – διακόσμηση
Η ανανέωση στο εσωτερικό μιας οικίας, περιλαμβάνει ένα ιδιαιτέρως ευρύ φάσμα βελτιωτικών παρεμβάσεων, τόσο από άποψη εργασιών όσο και από οικονομική.
Εμείς θα επιχειρήσουμε μια προσέγγιση στις εργασίες που δεν είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκες και δαπανηρές, ενώ θα δύνανται να πραγματοποιηθούν σχετικά εύκολα και γρήγορα, στο μέτρο του δυνατού βέβαια, αφού οποιαδήποτε εργασία απαιτεί μια λεπτομερή και επίπονη μερικές φορές απασχόληση ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η ανανέωση του σπιτιού, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός καλαίσθητου συνόλου στο οποίο θα πρέπει να αισθανόμαστε άνετα.
Οπότε, ο βασικός μας στόχος, θα είναι να αναδείξουμε όλους τους χώρους, ομορφαίνοντάς τους και ταυτόχρονα να «κρύψουμε» προβλήματα.
Βέβαια, ο όρος «όμορφο» είναι υποκειμενικός. Άρα λοιπόν, όμορφος χώρος και σωστή διακόσμηση, σημαίνει αυτό που αρέσει στον καθένα προσωπικά και ταιριάζει με τη δικιά του ιδιοσυγκρασία κάνοντάς τον να αισθάνεται όμορφα, βελτιώνοντας -ως ένα βαθμό τουλάχιστον- την καθημερινότητά του.

Μια πινελιά ανανέωσης λοιπόν, για λειτουργικούς ή αισθητικούς λόγους μπορεί να επιτευχθεί με τις εξής εργασίες:
-αλλαγή των υφιστάμενων χρωμάτων με βαφή των χώρων
-ανακατάταξη του εσωτερικού με τη δημιουργία νέων χωρισμάτων και επικάλυψη κάθετων επιφανειών και οροφής με χρήση γυψοσανίδας
-ανανέωση του φωτισμού
-επικάλυψη των τοίχων με χρήση ταπετσαρίας


Βαφή: πνοή ανανέωσης

Τα χρώματα είναι πολύ σημαντικά καθώς συνοδεύουν την καθημερινότητά μας και, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, επηρεάζουν τη διάθεσή μας, συμμετέχοντας με τον δικό τους τρόπο στη διαμόρφωση της συνολικής σύνθεσης του χώρου. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η γαλήνια επήρεια του μπλε, η οποία μάλιστα έρχεται σε αντιδιαστολή με τον ενθουσιασμό που ενδεχομένως να προκαλεί το κόκκινο.
Τα χρώματα, λοιπόν, των δωματίων μπορούν να αποτελέσουν το πρώτο μέλημα κατά την ανανέωση και διακόσμηση του σπιτιού. Καλό θα είναι να επιλεγούν αποχρώσεις από τις οποίες θα προκύπτει το αίσθημα της άνεσης, δημιουργώντας τη σωστή ατμόσφαιρα και εμπνέοντας τα σωστά συναισθήματα.

Το μπλε και οι αποχρώσεις του, αποτελούν χαλαρωτικά και ξεκούραστα χρώματα. Είναι κατάλληλα για τα υπνοδωμάτια ή τα λουτρά. Συνδυασμένο με το πράσινο, το μπλε αναδύει μια πολύ φυσική ατμόσφαιρα σε ένα δωμάτιο.
Για αιώνες το πράσινο ήταν αντιπροσωπευτικό της ζωής και της γένεσης, αλλά ταυτόχρονα, είναι συνδυασμένο και με τη δύναμη, συμβολίζοντας μια αρμονία τόσο στο φυσικό κόσμο όσο και στη ζωή ενώ, όπως και το μπλε, αποτελεί ένα πολύ χαλαρωτικό χρώμα.

Η πράσινη σμαραγδένια απόχρωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο λουτρό, ενώ στο χώρο του γραφείου ή το καθιστικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σε μια έντονη απόχρωση είτε με μια χροιά του γκρι (όπως το πίσω μέρος του φύλλου της ελιάς), αντικαθιστώντας το μονότονο λευκό, και δημιουργώντας ένα φωτεινό χώρο που εμπνέει μια αίσθηση αισιοδοξίας και ανεμελιάς. Πλεονέκτημά του αποτελεί το γεγονός ότι έρχεται σε αρμονία, τόσο με τις ξύλινες επιπλοσυνθέσεις, όσο και με φυτά εσωτερικών χώρων που ενδέχεται να διακοσμούν τον χώρο.
Αντιθέτως, το κόκκινο είναι διεγερτικό της όρεξης και της συζήτησης ενώ αντικατοπτρίζει τόσο το πάθος όσο και τη δύναμη.

Σε έντονη κόκκινη απόχρωση μπορεί να βαφτεί το γραφείο ή το καθιστικό, προσφέροντας μια δυναμική αίσθηση συνεισφέροντας παράλληλα στη δημιουργία ενός χώρου γεμάτου θαλπωρή και οικειότητα. Το κόκκινο εξάλλου, έχει την ικανότητα να «ελαφραίνει» μια υπερβολικά αυστηρή επίπλωση και συγχρόνως να προσφέρει ένα στίγμα νεωτερισμού σε μια παραδοσιακή διακόσμηση.
Το κίτρινο είναι κι αυτό ένα δυνατό χρώμα και ως χρώμα του ήλιου είναι χαρούμενο με θετική αύρα. Στην έντονη απόχρωσή του ενδείκνυται κυρίως για χρήση στα λουτρά ενώ οι πιο απαλές αποχρώσεις του είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν σε όλους τους χώρους του σπιτιού, αντικαθιστώντας το λευκό.
Το πορτοκαλί είναι μια μίξη του κόκκινου και του κίτρινου και γι’ αυτό προσφέρει όλη τη ζεστασιά και τη θαλπωρή των δυο αυτών χρωμάτων. Κάποιες αποχρώσεις του πορτοκαλί – όπως η απόχρωση της κολοκύθας και των φθινοπωρινών φύλλων – είναι διεγερτικές και ιδανικές για χρήση στην τραπεζαρία.
Μπορεί ωστόσο να επιτευχθεί η αίσθηση μιας «παλιάς» επιφάνειας σε έναν ή περισσότερους τοίχους του σπιτιού και με χρήση της πορτοκαλί απόχρωσης να δημιουργηθεί μια ζεστή εικόνα που παραπέμπει στο παρελθόν και την παράδοση, ταξιδεύοντάς μας σε άλλη εποχή. Συνδυάζεται τόσο με κλασική όσο και με μοντέρνα επίπλωση αναδεικνύοντας τις ξύλινες επιπλοσυνθέσεις και τα κεραμικά πλακίδια ενώ ταιριάζει και με μεταλλικά στοιχεία.
Το ροζ είναι ένα απαλό χρώμα το οποίο χρησιμοποιείται συχνά στη διακόσμηση και τα δωμάτια των μικρών κοριτσιών, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως η απαλές αποχρώσεις του δεν είναι κατάλληλες για το καθιστικό.

Το μωβ ήταν ανέκαθεν ένα ιδιαίτερο χρώμα. Αντικατοπτρίζει την αρχοντιά και την πνευματικότητα. Το μωβ σε μικρές δόσεις, λειτουργεί και ως διεγερτικό της δημιουργικότητας, αλλά, σε μεγαλύτερες ποσότητες, μπορεί να δημιουργήσει κατάθλιψη και μελαγχολία. Η χρήση του είναι δύσκολη και απαιτείται ιδιαίτερη μελέτη πριν την εφαρμογή του.
Τέλος, το λευκό είναι το συνηθέστερο χρώμα που συναντάμε, και αποτελεί μια ουδέτερη αλλά πρακτική επιλογή που χαρακτηρίζει την καθαριότητα προσφέροντας έναν αστραφτερό χώρο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ενώ όταν συνδυαστεί με έντονα χρώματα όπως το κόκκινο, το μωβ, ή το πορτοκαλί, βγάζει όλη τη θετική του ενέργεια, εξισορροπώντας παράλληλα τα χαρακτηριστικά των χρωμάτων που συνοδεύει.
Συνοψίζοντας, θα θέλαμε να πούμε ότι κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφοροι περιορισμοί σχετικά με τη χρήση συγκεκριμένων χρωμάτων σε συγκεκριμένους χώρους. Όλες οι θεωρίες περί χρωμάτων έχουν ακυρωθεί από την πράξη και θα λέγαμε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση, αρκεί να συνοδεύεται από μια καλή αισθητική.

Γυψοσανίδα: από μηχανής…θεά
Δεν είναι λίγες οι φορές που η διαρρύθμιση ενός σπιτιού δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες του χρήστη. Δεν είναι επίσης λίγες οι φορές που η τοιχοποιία μιας οικίας έχει υποστεί φθορά ή οι ενεργειακές ανάγκες δεν έχουν καλυφθεί επαρκώς.

Εδώ επεμβαίνει το σύστημα ξηράς δόμησης όπως λέγεται αλλιώς, η γνωστή μας γυψοσανίδα, ένα από τα καλύτερα υλικά. Είναι φτιαγμένη από ειδική σύνθεση γύψου και πεπιεσμένου χαρτιού σε μορφή πλάκας με λεία επιφάνεια και δύναται να χρησιμοποιηθεί για τη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, την κατασκευή ψευδοροφών, διαχωριστικών τοίχων, επένδυση τοίχων όπως επίσης και για την κάλυψη κατασκευαστικών ατελειών.
Έχει επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και για ειδικές κατασκευές όπως ράφια, βιβλιοθήκες, καμπύλες κατασκευές κλπ.
Η σύσταση της γυψοσανίδας την κάνει ελαφριά και εύκολη στην τοποθέτηση, και επίσης έτσι αποφεύγεται το χτίσιμο και το σοβάντισμα.
Στα κενά ανάμεσα στις γυψοσανίδες, μπορεί να τοποθετηθεί μόνωση βελτιώνοντας την άνεση στον εσωτερικό χώρο, όπως επίσης να περάσουν σωλήνες ή καλώδια και να δημιουργηθεί ένα πιο καθαρό αποτέλεσμα.
Η διακόσμηση του χώρου με γυψοσανίδα σε συνδυασμό με εξειδικευμένο φωτισμό επιφέρει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στο χώρο.

Υπάρχουν ειδικές γυψοσανίδες ανάλογα με τη χρήση τους στο χώρο όπως για παράδειγμα:
Πυράντοχη γυψοσανίδα (τζάκι)
Ανθυγρή γυψοσανίδα (λουτρό, εξωτερικοί χώροι, κουζίνα)
Ινογυψοσανίδα (σκληρή επιφάνεια, αντοχή στα χτυπήματα)
Τσιμεντοσανίδα (σκληρή επιφάνεια μεγάλης αντοχής)
Ηχομονωτική γυψοσανίδα
Η γυψοσανίδα είναι δομικό στοιχείο που πληρεί τις απαιτήσεις σε θερμομόνωση, ηχομόνωση, πυραντοχή και αντισεισμικότητα.

Λύσεις φωτισμού: Ηλεκτρική επανάσταση
Όταν γίνεται χρήση γυψοσανίδας μπορούν να πραγματοποιηθούν παράλληλα και εργασίες που αποσκοπούν στον φωτισμό των χώρων, με τη δημιουργία χωνευτών φωτιστικών και κρυφού φωτισμού. Ο λόγος είναι ότι τα φώτα εγκιβωτίζονται εύκολα στη γυψοσανίδα η οποία αποτελεί ένα εύκολα επεξεργάσιμο υλικό.
Ο φωτισμός μπορεί να είναι και λειτουργικός και διακοσμητικός. Τα χωνευτά φωτιστικά με χρήση λαμπτήρων ιωδίνης ρυθμιζόμενης δέσμης προσφέρουν μια καθαρή και επίπεδη διακοσμητική γραμμή ενώ μπορούν να αυξήσουν το φωτισμό ενός δωματίου, να τονίσουν ένα έργο τέχνης ή άλλα γνωρίσματα του χώρου και να «ανοίξουν» τις επιφάνειες προσφέροντας την αίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου.
Για την τοποθέτηση των φωτιστικών αυτών πρέπει να αποφεύγεται η πολύ στενή σε λωρίδες τοποθέτηση τους ενώ πρέπει να επιτευχθούν οι σωστές αναλογίες απόστασης μεταξύ τους σε σχέση με το μέγεθός τους – όσο μεγαλύτερα είναι, τόσο πιο απομακρυσμένα πρέπει να τοποθετηθούν.

Με τη ρυθμιζόμενη δέσμη των λαμπτήρων μπορούν να επισημανθούν διάφορα αντικείμενα του χώρου, όπως για παράδειγμα ένας πίνακας ζωγραφικής, φωτογραφίες, βιβλιοθήκη, καθρέφτης. Το χωνευτό φωτιστικό καλό είναι να τοποθετηθεί μπροστά από το αντικείμενο, σε απόσταση 30-45 εκ., στο κέντρο, μέσα στη γυψοσανίδα ή στην ψευδοροφή.
Παρόμοια προσοχή θέλει και ο φωτισμός ενός ογκώδους αντικειμένου όπως ένα γλυπτό, το τζάκι ή μια γλάστρα με φυτό. Κατασκευάζουμε από πάνω μία γυψοσανίδα και τοποθετούμε τα χωνευτά φωτιστικά που μπορεί να είναι και περιστρεφόμενα, κι όχι μόνο ένα αποκλειστικά από πάνω του.
Λούζουμε με φως τους τοίχους όταν έχουμε κάτι αναρτημένο προς επίδειξη ή όταν θέλουμε να μεγεθύνουμε ένα μικρό δωμάτιο. Η σειριακή τοποθέτηση από χωνευτά προβολάκια κατά μήκος του τοίχου, ανάλογα με τη μεταξύ τους απόσταση, καλύπτει τον τοίχο με φως ή δημιουργεί καλαίσθητες διακοσμητικές αψίδες φωτός.

Ταπετσαρίες: η άλλη άποψη
Μια ταπετσαρία είναι σε θέση να προσφέρει σε ένα χώρο μεγάλη ανανέωση αναβαθμίζοντας το παρουσιαστικό του, απαλείφοντας παράλληλα τα «τρωτά» του σημεία, τα οποία θα έχουν τη μορφή φθορών εξαιτίας του χρόνου.
Στις μέρες μας οι ταπετσαρίες έχουν εξελιχθεί ιδιαίτερα, προσφέροντας αμέτρητες προτάσεις που μας βοηθούν να εξασφαλίσουμε μια καλαίσθητη και πρωτότυπη διακόσμηση σε κάθε χώρο του σπιτιού.
Με την χρήση μιας όμορφης ταπετσαρίας οι κάθετες διαχωριστικές επιφάνειες αποκτούν το δικό τους διακοσμητικό ύφος που σαφώς δεν έχει καμία σχέση με τη λιτότητα που για πολλά χρόνια επέβαλε το λευκό σε κάθε τοίχο του σπιτιού. Σήμερα οι νέες τάσεις που προκύπτουν στο χώρο της σύγχρονης διακόσμησης αλλά και τα νέα υλικά που εμφανίζονται στην αγορά, επέβαλαν την αναπροσαρμογή της κλασικής ταπετσαρίας σε νέες, ακόμη πιο υψηλές αισθητικές απαιτήσεις.
Οι σύγχρονες ταπετσαρίες έχουν προδιαγραφές ασφαλείας, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού. Παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στη φωτιά, είναι φιλικές στο περιβάλλον, δεν περιέχουν ίνες γυαλιού, μπορούν να «αναπνέουν» και τοποθετούνται εύκολα χωρίς προβλήματα στις ενώσεις τους και χωρίς να παραμορφώνονται. Έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν ακόμη και σε ένα τοίχο που παρουσιάζει ελαφρές φθορές ή μικρές ρωγμές.

Οι ταπετσαρίες μπορεί να είναι μονόχρωμες, πολύχρωμες ή ασπρόμαυρες, επίπεδες ή ανάγλυφες, να προσομοιάζουν κάποια τεχνοτροπία βαφής ή να απεικονίζουν κάποιο μοτίβο. Οι βασικοί τύποι είναι οι εξής:
Χάρτινες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι αδιαβροχοποιημένες ώστε να καθαρίζονται και να αντέχουν περισσότερο . Είναι οικονομικές ενώ προσφέρονται σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων.
Βινυλικές, οι οποίες είναι καθαριζόμενες και ανθεκτικές στην υγρασία. Τα χρώματα τους είναι ζωηρά και δεν ξεθωριάζουν στον ήλιο. Με μεγάλη διάρκεια ζωής, παράγονται σε μια μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων και ενδείκνυνται για χρήση στο σαλόνι και το υπνοδωμάτιο.
Αφροβινυλικές, οι οποίες είναι ανάγλυφες και ανθεκτικές ενώ προσφέρουν καλή ηχομόνωση και θερμομόνωση.
Καλό είναι πριν την τοποθέτηση της ταπετσαρίας, να προετοιμάζουμε όσο είναι δυνατόν τους τοίχους με τις κατάλληλες εργασίες όπως για παράδειγμα την επίστρωση ασταριού ενώ αν υπάρχουν παλιές αποκολλημένες ή φθαρμένες ταπετσαρίες , θα πρέπει να τις αφαιρούμε προσεκτικά.
Ένα βασικό πλεονέκτημα μιας ταπετσαρίας αποτελεί η άμεση και εύκολη εφαρμογή της η οποία είναι ίσως πιο γρήγορη από τη συμβατική βαφή ενός δωματίου, αν συνυπολογισθεί ο απαιτούμενος χρόνος για την καθαίρεση των παλαιών χρωμάτων, το αστάρωμα και οι διάφορες στρώσεις βαφής που απαιτούνται. Όπως και στην περίπτωση του χρώματος, αν κάποτε αλλάξουμε γνώμη, μπορούμε επίσης εύκολα χρησιμοποιώντας ειδικά διαλύματα να ξεκολλήσουμε και να αντικαταστήσουμε ή ακόμα και να αφαιρέσουμε τελείως την ταπετσαρία.
Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές εξελιγμένες και σύγχρονες υδατοδιαλυτές κόλλες οι οποίες επικαλύπτουν εύκολα την επιφάνεια που θέλουμε να καλύψουμε, συντομεύοντας το χρόνο της τοποθέτησης μιας ταπετσαρίας.

Η κόλλα πρέπει να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια, ώστε η ταπετσαρία να κολλήσει καλά.
Στη συνέχεια τοποθετείται στον τοίχο, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργηθούν φυσαλίδες και να μην πατάει το ένα φύλλο της ταπετσαρίας πάνω στο άλλο. Αν θέλουμε να καλύψουμε μόνο ένα τμήμα του τοίχου, σχεδιάζουμε την ευθεία πάνω στην οποία θέλουμε να περαστεί η ταπετσαρία και μετά απλώνουμε την κόλλα σε όλη την επιφάνεια του τοίχου που θέλουμε να καλύψουμε. Αφού τοποθετήσουμε την ταπετσαρία την αφήνουμε να στεγνώσει.

Άλλοι τρόποι διακόσμησης
Κουζίνα.
Εμπλουτίστε τον εξοπλισμό με χρωματιστά σερβίτσια ή συσκευές. Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε σετ – αρκεί ένα τεμάχιο ανά είδος.
Σαλόνι. Προσθέστε μαξιλάρια διαφόρων χρωμάτων και διακοσμείστε το χώρο με κεριά, χρωματιστά βάζα και μία γλάστρα με φυτό. Τα φρέσκα λουλούδια και το πράσινο ζωηρεύουν τον χώρο προσφέροντας μια ανοιξιάτικη διάσταση
Λουτρό. Χρησιμοποιείστε χρωματιστές πετσέτες και αξεσουάρ.

Μικρές συμβουλές
Δεν ταιριάζουν όλα μεταξύ τους
Μην γεμίζετε το χώρο με μικροαντικείμενα
Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα έπιπλα ή διακοσμητικά αντικείμενα
Μην αφήνετε τρίτους να σας υπαγορεύσουν το στιλ που θα ακολουθήσετε
Ανανεώστε τον ηλεκτρολογικό σας εξοπλισμό όπου δεν είναι πρακτικός. Προσθέστε πρίζες, προσαρμόστε τα ηλεκτρικά και τηλεφωνικά καλώδια σύμφωνα με τις ανάγκες σας και χρησιμοποιείστε νέους οικονομικούς λαμπτήρες.

Τα μικρά κάνουν τη διαφορά. Ποτήρια, σουπλά, τασάκια, τραπεζομάντιλα, κηροπήγια και κεριά δίνουν χρώμα και στιλ ενώ τα περισσότερα από αυτά κατέχουν κεντρική θέση στην καθημερινότητά μας.

Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

in.gr