Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εντός του 2011 οι διαγωνισμοί για τις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου σε Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη

Εντός του 2011 οι διαγωνισμοί για τις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου σε Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη

Η κυβέρνηση προχωρά ως το τέλος του χρόνου στην προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για την δημιουργία και διαχείριση τριών νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα-Εύβοια.

Κωστούλας Γεώργιος

Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τη μείωση του κόστους θέρμανσης για τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση προχωρά ως το τέλος του χρόνου στην προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για την δημιουργία και διαχείριση τριών νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα-Εύβοια.

Οι τρεις νέες ΕΠΑ, όπως και οι υφιστάμενες σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία θα είναι θυγατρικές της ΔΕΠΑ και οι διαδικασίες για τη σύστασή τους θα προχωρήσουν ουσιαστικά παράλληλα με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της μητρικής εταιρίας.

Το Δημόσιο ελέγχει όπως είναι γνωστό το 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ (το υπόλοιπο 35 % ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια) και σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής του υπουργείου Οικονομικών, η συμμετοχή αυτή μέσα στο 2011 θα περιοριστεί σε 34%.

Δηλαδή το Δημόσιο θα πουλήσει το 31% της ΔΕΠΑ, ενώ ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τι θα γίνει με την «option» που έχει η ΔΕΗ για την αγορά του 30% των μετοχών της εταιρίας.

Η νομοθετική ρύθμιση για τις τρεις νέες ΕΠΑ θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ενέργεια, που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο στα μέσα Μαρτίου και πρόκειται να εγκριθεί εντός των ημερών.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν οι διατάξεις για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, τις έρευνες πετρελαίου, κ.ά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αντικείμενο των διαγωνισμών θα είναι το 35% τουλάχιστον των μετοχών των νέων ΕΠΑ (στις υφιστάμενες ΕΠΑ οι ιδιώτες ελέγχουν το 49% των μετοχών και το μάνατζμεντ των εταιριών) οι οποίες θα έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα διανομής φυσικού αερίου στις αντίστοιχες περιοχές για διάστημα 25 – 35 ετών.

Οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να εισφέρουν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων επενδύσεων προκειμένου να κατασκευαστούν τα δίκτυα φυσικού αερίου καθώς και να παράσχουν εγγυήσεις για διαθεσιμότητα των απαιτούμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024