Μετά το Πάσχα έρχεται το σχέδιο για την περαίωση περίπου 1,2 εκατ.αυθαιρέτων, με το υπουργείο Οικονομικών να τονίζει ότι «τα πρόστιμα δεν θα πρέπει να είναι εξοντωτικά»

Στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει στα δημόσια ταμεία έσοδα μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει «Το Έθνος», θα καταβάλλεται αρχικά μία προκαταβολή και το υπόλοιπο ποσό του προστίμου θα επιμερίζεται σε δόσεις.  Έτσι για φέτος υπολογίζονται έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, για το 2012 άλλα 500 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των προβλεπόμενων εσόδων να εισπράττονται έως και το 2015.

Εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο να μπουν στη ρύθμιση εισοδηματικά κριτήρια από τα οποία θα προσδιορίζεται το ύψος των προστίμων, αλλά και να γίνεται σαφής διαχωρισμός των πολυτελών κατασκευών.

Για όσους δεν μπουν στη ρύθμιση θα ξεκινήσουν έλεγχοι, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατεδάφισης.

Από την τακτοποίηση αυτή θα εξαιρεθούν τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε δάση, στον αιγιαλό, σε ρέματα και αρχαιολογικούς χώρους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου, αν και απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες, καθώς το ζήτημα εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος, εξέφρασε την άποψη ότι «τα πρόστιμα δεν πρέπει να είναι εξοντωτικά».

Γνωστοποίησε ακόμη ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει ο διάλογος με τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να αναζητηθεί μία νομοθετική λύση μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και των αποφάσεων του ΣτΕ, η οποία να διασφαλίζει όσους μπουν στη ρύθμιση.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για νομιμοποίηση, καθώς κάτι τέτοιο-όπως είπε-δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ