Η ΕΕ και το ΔΝΤ ζήτησαν από την κυβέρνηση να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τα δημοσιονομικά της σχέδια και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες και περιμένουν λεπτομέρειες το ερχόμενο διάστημα, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Reuters.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση παρουσίασε του βασικούς άξονες του δημοσιονομικού της προγράμματος για το διάστημα 2012-2015 που προβλέπει μείωση δαπανών και αύξηση των εσόδων καθώς και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνει την μείωση ή την πώληση των ποσοστών σε κρατικές εταιρίες.

Δεν κατάφερε, ωστόσο, να καθησυχάσει τους φόβους για πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους, που τροφοδότησαν σχόλια Γερμανών αξιωματούχων. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε αναφέρει, κατά την παρουσίαση του προγράμματος την περασμένη Παρασκευή, πως οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μετά το Πάσχα.

«Έχουν κάνει μόνο ένα-δυο πρώτα βήματα. Δεν είναι ακόμα αυτό που περιμέναμε» είπε πηγή από τις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας: «Η Βουλή περιμένει πολύ περισσότερα (πριν υποβληθεί το νομοσχέδιο στα μέσα Μαΐου), το ίδιο και εμείς».

Η τακτική επίσκεψη των επιθεωρητών της τρόικας αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα αξιολογήσουν εάν η χώρα έχει πετύχει τους στόχους και εάν σημειώνει αρκετή πρόοδο για να λάβει την επόμενη δόση, ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Στο επίκεντρο αυτής της επίσκεψης θα βρίσκεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

«Εάν έχουμε αμφιβολίες για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ή εάν δεν είναι αυτό που περιμένουμε, θα προχωρήσουμε σε μια ειλικρινή αξιολόγηση» είπε η πηγή από τις Βρυξέλλες, σε ερώτηση εάν η επόμενη δόση των δανείων θα εξαρτηθεί από το πόσο πειστικό είναι το πρόγραμμα της Ελλάδας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ