Μαντικίδης Αναστάσιος

Η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στα 30,5 δις ευρώ, ή 168% του ΑΕΠ της Κύπρου, ανέφερε την Μ.Τετάρτη σε έκθεσή του ο oίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P).

«Ανάλογα με τον χρόνο και την έκταση ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα, εκτιμούμε ότι το συνολικό κόστος του κυπριακού δημοσίου για να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα κάτω από αυτό το αρνητικό σενάριο θα κυμαίνεται μεταξύ 1,3 δισ. και 2 δισ. ευρώ, μεταξύ 6% και 10% του ΑΕΠ της Κύπρου», εκτίμησε ο αναλυτής της Μπέντζαμιν Γιανγκ, σύμφωνα με το Reuters.

Η S&P εκτιμά ότι το συνολικό επίπεδο ιδίων κεφαλαίων του συνόλου του κυπριακού τραπεζικού συστήματος θα αυξηθεί από το 12,2% στο 2010 στο 14% το 2011, μέσω αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων και της έκδοσης μετατρέψιμων ομολόγων.

Σχολιάζοντας σχετικά, η Λευκωσία εμφανίζεται καθησυχαστική για την έκθεση του εγχώριου συστήματος σε ελληνικά ομολόγα.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Αθ.Ορφανίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εξετάσαμε την κατάσταση και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι, αν και υπάρχει έκθεση του τραπεζικού μας συστήματος, αυτή είναι διαχειρίσιμη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ