Κάτω από τις 1.400 μονάδες οδηγήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Μ.Τετάρτη εν μέσω της συνεχώς εντεινόμενης φημολογίας περί επικείμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που έχει προκαλέσει και εκτίναξη του spread των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα ρεκόρ.

Στο στόχαστρο των επενδυτών βρέθηκαν για άλλη μια φορά οι τραπεζικές μετοχές με τον αντίστοιχο δείκτη να σημειώνει βουτιά 4,58%.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.399,69 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,62%.

Αναλυτές είπαν στο Reuters ότι το απόγευμα κυκλοφόρησε σε επενδυτικά γραφεία φήμη σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα προχωρήσει εντός ημερών σε αναδιάρθρωση του χρέους.

«Υπάρχει έντονη φημολογία στην αγορά ότι θα γίνει σύντομα αναδιάρθρωση. Αυτό οδηγεί σε αυτή την πτώση», είπε αναλυτής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στους μεγάλους χαμένους οι τράπεζες με την μετοχή της Εθνικής να χάνει 4,2%, της Alpha Bank 8,44%, της Eurobank 8,45%.

Νωρίτερα στην ημέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει την αναδιάρθρωση και ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο.

Παρά όμως τις συνεχιζόμενες προς το αντίθετο διαβεβαιώσεις των επισήμων σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΔΝΤ, αγορές και αναλυτές συνεχίζουν να εκτιμούν ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη. Η συντριπτική πλειοψηφία οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν αναδιάρθρωση, με περισσότερους από τους μισούς να την τοποθετούν χρονικά μετά την άνοιξη του 2012.

Στο πλαίσιο αυτό οι αναλυτές αναμένουν και την επόμενη συνεδρίαση, της Μεγάλης Πέμπτης, να είναι νευρική, εν μέσω χαμηλών τζίρων.

Την Μ.Τετάρτη η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 99,037 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,02%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,04% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,72%.

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων +2,85% και των Κατασκευών +2,54%.

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τραπεζών -4,58%, των Ταξιδιών -4,50% και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών -4,36%.

Συνολικά, 45 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 101 πτωτικά και 42 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Τεγόπουλος +17,65%, Μοχλός +11,11%, Γ.Ε. Δημητρίου +10,00% και Imperio +9,09%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: AΤΤΙΚΑΤ -20,00%, Pasal -11,11%, Κούμπας -10,00% και Βάλκαν (κο) -9,76%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ