Σε αναδιάρθρωση χρέους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα προχωρήσει η Αθήνα, πιστεύει η συντριπτική πλειονότητα οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα και δημοσιεύτηκε τη Μ.Τετάρτη, 46 από τους 55 οικονομολόγους που συμμετείχαν προέβλεψαν ότι η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Πάνω από τους μισούς που θεωρούν ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση -οι 24 από τους 45- εκτίμησαν ότι θα περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος πριν η χώρα προβεί σε αυτήν την κίνηση.

Από τους υπόλοιπους, επτά ανέφεραν πως η αναδιάρθρωση θα γίνει στους επόμενους 6 με 12 μήνες, δέκα εκτιμούν πως θα γίνει σε 3 με 6 μήνες και μόλις τέσσερις την τοποθετούν νωρίτερα.

Πιθανότερο, βάσει της δημοσκόπησης, θεωρείται πως η Ελλάδα θα ζητήσει επιμήκυνση του χρέους της, ενώ αίτημα για μείωση επιτοκίων κρίνεται η δεύτερη πιθανότερη κίνηση.

Το «κούρεμα» ή η μείωση του κεφαλαίου που οφείλεται στους δανειστές θεωρούνται λιγότερο πιθανά.
Βάσει των εκτιμήσεων όσων αναλυτών προέβλεψαν περικοπή χρέους, η ενδιάμεση τιμή για το ποσοστό της μείωσης στο κεφάλαιο του χρέους βρίσκεται στο 35%.

Οι οικονομολόγοι υποστήριξαν στο πρακτορείο πως ενδεχόμενο «κούρεμα» προκαλεί μεγάλο κίνδυνο διάχυσης του αρνητικού κλίματος και στην υπόλοπη Ευρωζώνη, και ως εκ τούτου θα συναντήσει την ισχυρότερη αντίθεση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κυβερνήσων.

«Οι τρέχουσες συνθήκες στην αγορά θα ήταν αφόρητες για την Ελλάδα και θα εμπόδιζαν την επιστροφή της στις κεφαλαιαγορές το 2012 όπως σχεδιάζεται από την ελληνική κυβέρνηση» σχολίασε  ο Ζερνό Γκρίμπλινγκ της γερμανικής τράπεζας LBBW.

«Αυτό καθιστά αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση, και η αγορά δημιουργεί έτσι τη δική της πραγματικότητα» πρόσθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ