Κωστούλας Γεώργιος

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν επανέλαβε το Σάββατο ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους φόβους των αγορών που δεν φαίνεται να πείθονται από τις επίσημες διαψεύσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ο κ. Στρος-Καν τόνισε:

«Έχω πει ό,τι μπορούσα για το θέμα. Όμως σας αρέσει να το επαναλαμβάνω, οπότε θα το επαναλάβω», είπε όταν ερωτήθηκε αγια την πιθανότητα να αποφασίσει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για να μειώσει το ύψος των χρεών της.

Υπενθύμισε ότι η βοήθεια των 110 δισ. ευρώ χορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ με βάση την αντίληψη ότι η Αθήνα θα αποπλήρωνε το χρέος της.

«Αυτή ήταν η υπόθεση γύρω από την οποία οικοδομήθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και η στήριξη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Τελεία. Οι αγορές μπορούν να μιλάνε επί ώρες για την πιθανότητα να γίνει αυτό ή το άλλο», υπογράμμισε.

«Πάντα υπάρχουν υπέρ και κατά, όποια και αν είναι τα μέτρα της οικονομικής πολιτικής που έχετε στο μυαλό σας. Μέχρι τώρα εργαζόμαστε με βάση το πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί», συνέχισε.

«Για να δουλέψει το πρόγραμμα, χρειαζόμαστε δύο πράγματα: η χώρα να κάνει ακριβώς ότι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, ακόμα κι αν είναι δύσκολο, και οι άλλοι εταίροι, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Ευρωπαίοι, να κάνουν τη δουλειά τους όσον αφορά το μηχανισμό αντιμετώπισης της κρίσης. Αυτό είναι όλο», κατέληξε, αναφερόμενος στα μέτρα εξυγίανσης των ευρωπαϊκών τραπεζών που ζητεί το ΔΝΤ.

Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Το βράδυ του Σαββάτου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ και το πρωί της Κυριακής με τον κ. Στρος-Καν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ