Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε σε εφημερίδα δεν σηματοδοτούν αλλαγή στη θέση της Γερμανίας σχετικά με πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, είπε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος την Πέμπτη στο Reuters.

Ο Σόιμπλε ανέφερε ότι αν το χρέος της Ελλάδας κριθεί στην προσεχή αξιολόγηση μη βιώσιμο τότε «κάτι θα πρέπει να γίνει, θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα».

«Ο υπουργός απλώς περιέγραψε τη θέση της Γερμανίας που παραμένει αμετάβλητη», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters, «πατώντας» προφανώς στο γεγονός ότι ο Σόιμπλε δεν χρησιμοποίησε τη λέξη αναδιάρθρωση.

Στο θέμα της αναδιάρθρωσης ο Σόιμπλε αναφέρθηκε κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τους ασθενείς κρίκους της ευρω-περιφέρειας, τονίζοντας ότι η όποια αναδιάρθρωση του χρέους πριν από το 2013 θα μπορούσε να γίνει μόνο σε εθελοντική βάση.

Την ίδια στιγμή ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, επαναλαμβάνει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί επιλογή.

Επίσης δίνοντας μια ελπίδα, υποστηρίζει ότι η ευρωζώνη εισέρχεται στο τελικό στάδιο της αντιμετώπισης της κρίσης χρεών, καθώς το πορτογαλικό αίτημα για αρωγή από ΕΕ-ΔΝΤ λογικά θα κλείσει το ζήτημα.

Ειδικότερα ο Ολι Ρεν δήλωσε την Πέμπτη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί επιλογή που προβλέπεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμη στην ίδια ομιλία του στο Brookings Institute στην Ουάσινγκτον, πρόσθεσε ότι η ευρωζώνη μπαίνει στο τελικό στάδιο όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, καθώς το αίτημα της Πορτογαλίας για βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να αναχαιτίσει το πρόβλημα.

«Δεν μπορώ να πώς ακόμη «αποστολή εξετελέσθη», αλλά μπαίνουμε στο τέλος της διαχείρισης της κρίσης», δήλωσε ο Ο.Ρεν.

ΔΝΤ: αναπροσαρμογή μνημονίου ναι, αναδιάρθρωση όχι

Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας ίσως χρειαστεί να αναπροσαρμοστεί, αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την Πέμπτη.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί σε ένα πρόγραμμα, που εκτιμούμε ότι θα πετύχει και δεν προβλέπει αναδιάρθρωση χρέους», δήλωσε την Πέμπτη ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκυ σε συνέντευξη στο Reuters Insider.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ