Προκειμένου να αποτραπεί η πρόσβαση τρίτων στο σύστημά σας μέσω δικτύου, συνιστάται η χρήση firewall. Αυτό, με τον κατάλληλο περιορισμό της κυκλοφορίας του δικτύου, εμποδίζει όχι μόνο ανεπιθύμητες εξωτερικές επεμβάσεις, αλλά μπορεί και σε περίπτωση μόλυνσης του συστήματος να εμποδίσει το κακόβουλο λογισμικό να «τηλεφωνήσει σπίτι» και να προκαλέσει περεταίρω ζημιές ή να στείλει δεδομένα από το σύστημά σας στου δράστη.

Βασικά υπάρχουν δύο είδη firewall, αυτά που βασίζονται σε υλικό εξοπλισμό και αυτά που βασίζονται σε λογισμικό.

Φυσικό Τείχος προστασίας

Τα πρώτα τοποθετούνται φυσικά μεταξύ της σύνδεσης Internet και ολόκληρου του δικτύου που θέλετε να προστατεύσετε. Πολλά DSL router διαθέτουν ήδη βασικές λειτουργίες firewall. Τα hardware firewalls διαχωρίζουν το εσωτερικό από το εξωτερικό δίκτυο (το Internet).

Τείχος προστασίας από bit και bytes

Software firewall υπάρχουν πλέον ενσωματωμένα σε λειτουργικά συστήματα, αλλά δεν διαθέτουν όλες τις λειτουργίες ενός ξεχωριστού λογισμικού firewall. Το λογισμικό firewall εγκαθίσταται απευθείας στον υπολογιστή και ελέγχει την κυκλοφορία δικτύου από και προς το σύστημα. Αυτό είναι το λεγόμενο desktop firewall ή personal firewall.

Μέσω ενός ειδικού συνόλου κανόνων το firewall καθορίζει ποια πακέτα δικτύου επιτρέπεται να περάσουν και ποια πρέπει να διακοπούν. Ο διαχωρισμός μεταξύ επιτρεπόμενων και μη πακέτων μπορεί να γίνει βάσει διαφορετικών κριτηρίων. Αφενός εδώ μπορούν να παίξουν ρόλο οι διευθύνσεις IP και οι αριθμοί των θυρών, αφετέρου μπορεί να αποφασίζεται αν η σύνδεση θα επιτραπεί ή όχι βάσει της εφαρμογής που επιχειρεί να συνδεθεί με το τοπικό σύστημα.

Αν πραγματοποιηθεί μια σύνδεση, η οποία δεν περιλαμβάνεται στο σύνολο των κανόνων, τότε ανάλογα με την προρύθμιση του firewall μπορεί να σας δοθεί η δυνατότητα να δημιουργήσετε έναν νέο κανόνα. Έτσι βάσει αυτού η σύνδεση μελλοντικά θα πραγματοποιείται αυτόματα, θα μπλοκάρεται ή θα διακόπτεται χωρίς ερώτηση. Αυτό εξαρτάται φυσικά από την ακρίβεια των ρυθμίσεων του firewall.

Λειτουργία Αυτόματου Πιλότου από τα εργαστήρια της G Data

Επειδή τα παράθυρα επιβεβαίωσης μπορεί σε αρχάριους χρήστες να είναι ιδιαίτερα κουραστικά, ιδίως στην αρχή, τα firewall που περιέχονται στα προϊόντα ασφάλειας της G DATA διαθέτουν τη λεγόμενη λειτουργία αυτόματου πιλότου. Αν είναι ενεργοποιημένη, δεν εμφανίζονται ερωτήσεις. Το firewall αποφασίζει σε συνεργασία με την εφαρμογή ανίχνευσης ιών, αν μια εφαρμογή θα συνδεθεί ή όχι, αφού ελέγξει αρχικά για ιούς τη διαδικασία η οποία θέλει να συνδεθεί.

Oι online gamers θα επωφεληθούν από τη λειτουργία αυτή, καθώς η σύνδεση μεταξύ του λογισμικού του παιχνιδιού και του διακομιστή του παιχνιδιού μπορεί να γίνει χωρίς να χρειάζεται ο παίκτης να κλείσει τη λειτουργία πλήρους οθόνης για να επιβεβαιώσει το παράθυρο του firewall. Ταυτόχρονα επιτρέπονται μόνο νόμιμες συνδέσεις, επιθέσεις από έξω παραμένουν έξω.

In.gr Τεχνολογία,G Data