Την κατηγορηματική αντίθεσή τους με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εξέφρασαν οι επικεφαλής οικονομικοί αναλυτές των τριών μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο Συνεδρίου που διοργανώθηκε από τους Financial Times, την Τετάρτη.

Μίλησαν για καταστροφική επιλογή χωρίς κανένα όφελος. Δεν θα γίνουμε οι «μπαταχτσήδες» της Ευρώπης είπαν και πρόσθεσαν πως ακόμη και η συζήτηση περί αυτού μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Τόνισαν δε ότι η πιστή εφαρμογή του μνημονίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σταθεροποίηση του χρέους.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Alpha Bank Μιχάλης Μασουράκης, τόνισε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους όχι μόνον δεν αποτελεί διέξοδο και δεν έχει κανένα πρακτικό όφελος, αλλά και η συζήτηση που γίνεται μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα.

Δεν πρόκειται να γίνουμε οι «μπαταχτσήδες» της Ευρώπης, ούτε όφελος υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος δημιουργείται.

Δικηγορικά Γραφεία του Λονδίνου και διεθνείς τραπεζίτες από την επενδυτική που ποντάρουν στην αναδιάρθρωση του χρέους μας προκειμένου να κερδίσουν, θα απογοητευτούν ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την στιγμή που εφαρμόζεται το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής «έχουμε όλα τα »φόντα» να δημιουργήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα που θα σταθεροποιήσουν το χρέος μας», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής αναλυτής της Εθνικής Τράπεζας και γενικός διευθυντής Στρατηγικής Παύλος Μυλωνάς, τόνισε ότι πρέπει να εφαρμόσουμε με συνέπεια το Μνημόνιο σε όλες τις πλευρές του.

Πρέπει το πρόγραμμα να πετυχαίνει τους τριμηνιαίους στόχους του, ώστε να μην υπάρχει δυσπιστία είπε ο κ. Μυλωνάς, επισημαίνοντας ότι έχουν επιτευχθεί πολύ σημαντικά βήματα μέχρι σήμερα.

Ακόμη και οι ίδιοι οι πιστωτές μας δεν επιθυμούν κάποιου είδους εθελοντική αναδιάρθρωση, στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του Μνημονίου, επισήμανε ο κ. Μυλωνάς.

Ο επικεφαλής αναλυτής της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε ότι δεν συμφέρει με κανένα τρόπο να πούμε «δεν πληρώνω».

Το κόστος θα είναι τεράστιο, εφόσον δεν έγινε πάνω στην αναμπουμπούλα του 2010 δεν μπορούμε να το κάνουμε σήμερα, δεν πρέπει να μιλάμε για αναδιάρθρωση, τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

Στο ίδιο πλαίσιο και οι εκτιμήσεις του προέδρου της Εθνικής Ασφαλιστικής Λεωνίδα Θεόκλητου, που επισήμανε τις επιπτώσεις μιας αναδιάρθρωσης στην περιουσία των Ταμείων και των ασφαλιστικών εταιρειών.

Η λύση της αναδιάρθρωσης είναι καταστροφική, θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα συνεπάγεται επ’ αόριστο αναβολή της δυνατότητας προσέγγισης των διεθνών αγορών, είπε ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι ακόμη και η συζήτηση για το θέμα αυτό δεν ωφελεί κανένα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ